/ netinfo
Концерт-спектакъл „Музиката на Гершуин и Новият свят” ще се проведе в Кюстендил. Организатори са музикално сдружение „М. Големинов”. Концертът ще се проведе в една от залите на Художествена галерия „Владимир Димитров- Майстора”. Начало 18.30 часа, на 14 ноември.
 
Концерт-спектакъл „Запояли, заиграли“ за 35 г. ТА "Пауталия"

На 26 септември 2018 г. се навършиха 120 години от рождението на бележития американски композитор Джордж Гершуин - американския Менделсон. Първата среща на бъдещия композитор с истинската музика била, когато Джордж бил на 8 години и чул едно изпълнение на автоматично пиано - прочутата „Мелодия” от Рубинщайн. Оттогава той започнал да се вслушва в музиката и да свири на старото пиано, купено за по-големия брат Айра. Скоро момчето се научило да импровизира звуците на популярни песни.

В 1913 г. петнадесетгодишният Гершуин оставя сухата счетоводна наука в търговското училище, за да се посети всецяло на музиката. 20-те години на ХХ век са период на бурно развитие на американската популярна музика и на повсеместно увлечение по джаза.

Първите си песни той пише под влиянието на известните композитори Ервин Бърлин и Джером Кърн – автор на широко известната песен Ol' Man River („Мисисипи”). Още в първите си песни и оперети Гершуин съумял да долови най-хубавите черти на леката музика на своето време - мелодическа изразителност и самобитна ритмична основа. Следват и първите оперети: „В осем и половина”, „Ла, ла, Люсил” и „Лейди, бъдете добра”.

ХV Международен детски музикален фестивал „Златни ябълки” Кюстендил

Двадесет и пет годишен Джордж Гершуин става един от най-популярните композитори на Америка. Първото голямо инструментално произведение била знаменитата „Рапсодия в синьо” – за пиано и симфоничен джаз. Тя била изпълнена за първи път на 12 февруари 1924 г. в залата Еолин хол в Ню Йорк.

На премиерата присъствали С. В. Рахманинов, Ф. Крайслер, Л. Стоковски, Л. Годовски, Я. Хайфец и други бележити музиканти. Още през следващата година се осъществява мечтата на Гершуин: новата музика да звучи в най-добрата концертна зала на Ню Йорк Карнеги хол, където той изпълнява своя концерт за пиано с оркестър под диригентството на Валтер Дамрош.

Следват сюитата „Един американец в Париж”, която Гершуин дирижира 1929 г. пред 25 000 души, операта „Нека гърми оркестърът”, музикалната комедия „Пея за тебе”, на която била присъдена премията „Пулицър”, за да дойде денят 30 септември 1935 г., когато в Бостън се състояло първото представление на операта „Порги и Бес”.

Последните години от живота си Гершуин пише музика за филмите „Нека танцуваме” и музикалното ревю „Goldwin  Folles”. Джордж Гершуин умира на 11 юли 1937 г. Малко преди да почине от Италия идва вест, че е избран за почетен член на Музикалната академия „Санта Чечилия”. С това почетно звание са удостоени най-видните музиканти: Ян Сибелиус, Золтан Кодай, Фриц Крайслер, Джордже Енеску, Дмитрий Шостакович.

Само след една година във Вашингтон се ражда друга голяма звезда на джаза, световно известният музикант, композитор и пианист Дюк Елингтън (Едуард Кенеди Елингтън). Кариерата му се простира в продължение на над 50 години.

Считан е за една от основните фигури в историята на джаза. Из под неговите ръце излизат над 1000 композиции, саундтракове за филми и мюзикли. Награден е със специалната награда „Пулицър”.

Сред брилянтните виртуози и джаз-композитори на 20-те години на ХХ век се нареждат и други двама американски музиканти - Коул Портър и Ерол Гарнър. Мюзикълът на Портър „Целуни ме, Кейт”  е игран повече от 1000 пъти на Бродуей, а баладата „Misty” на Ерол Гарнър се превръща в джаз стандарт.
        
 Билети и абонаментни карти - в офиса на Музикално сдружение "Марин Големинов" ул. „Пауталия” 5, всеки делничен ден от 11:00 до 13:00 часа и от 16:00 до 18:00 часа.