Кметове, една добра идея за да храним децата качествено
Кметове, една добра идея за да храним децата качествено / netinfo

  Да се върнем във времето 1984- 1990 година, тогава в община Кюстендил работеше едно уникално за страната звено- "Единно и рационално хранене на децата в предучилищната възраст". Звучи скучно, но уверявам ви не е така. Идеята на звеното е била да работи за здравословното хранене на децата в детските градини.

  Технолог е подготвял единно меню за всички детски заведения в Кюстендил- закуска, обяд, следобедна закуска. Необходимите продукти са снабдявани централизирано. Менюто е било одобрявано от комисия, в която са влизали експерт от ХЕИ, директор и домакин от детска градина.

  Технологът Боряна Хинова, сега експерт в РИО, пред Дарик за доброто старо време: / Чуй 1 /.

  Всички продукти, които са давани на децата в периода 1984- 1990 година са били изследвани за нитрати, а по време на аварията в Чернобил децата в Кюстендил не са яли пресни плодове и зеленчуци, а консерви, от "зазимяването" в складовете на детските градини.

  Понеделник е бил деня, в който менюто е било постно, без месо. Ето едно примерно меню от ден вторник: / Чуй 2 /

  Струва си кметът на Кюстендил Петър Паунов да прочете и чуе този коментар. Той вече анонсира и идеята си да въведе целодневна форма на обучение в някои училища и да върне в действие ученическите столове.

  Убеден съм, че и сега в детските градини се прави всичко възможно децата да се хранят правилно и здравословно, но има какво да се поучим от доброто старо време.