Георги Първанов посрещна президента на Македония на ГКПП Гюешево
Георги Първанов посрещна президента на Македония на ГКПП Гюешево / netinfo

Президентът на Република България Георги Първанов посрещна македонския си колега Георге Иванов на ГКПП Гюешево, където се състоя символична церемония по влизане в сила на безвизовия режим за македонски граждани. Македонският президент подпечата чисто новия си паспорт, след което двамата държавни глави преминаха символично през бариерата на граничният пункт.

"Радвам се, че мога да ви посрещна в този празничен ден на българска територия. Да ви поздравим с отпадането на визовите ограничения. От днес нататък граждани от двете страни на границата ще могат да преминават без проблеми и да общуват помежду си. По този начин ще се създадат условията за едно по- мощно икономическо сътрудничество и културни контакти", заяви на церемонията президентът на България Георги Първанов. Държавният глава припомни, че точно преди 10 години отпаднаха визите за българите.

“Днес е голям ден за Македония, защото падна тази Шенгенска стена. Така се разрушават бариерите между хората. Комуникацията между младите хора ще помогне за това македонските граждани да почувстват европейския дух. Да се надяваме, че с падането на визите ще започне по-добър период за региона. Хората ще започнат да общуват, да разменят идеи, да се създават нови приятелства. Това е една позитивна енергия”, каза на ГКПП Гюешево президентът на Македония Георге Иванов.

След церемонията държавните глави  се отправиха към Банско, където ще се проведат разговорите между двете делегации.

Георги Първанов посрещна президента на Македония на ГКПП Гюешево
netinfo