Киберскаути от Трето ОУ
Киберскаути от Трето ОУ / Влади Владимиров
Деца от Кюстендил признават за опасни предложения и заплахи в интернет
94923
Деца от Кюстендил признават за опасни предложения и заплахи в интернет
  • Деца от Кюстендил признават за опасни предложения и заплахи в интернет
“Един непознат ме потърси и ми каза, че ако не си разрежа вените ще ме намери и ще ме убие. Уплаших се малко.

Караха ме да играя на играта “Синия кит”, но аз не приех и блокирах човека, който ми писа. И вече не ме е заплашвал.

Приятел ми беше хакнал играта, сам го разкрих”.


Това споделиха пред Дарик ученици в 5- ти клас, в Трето ОУ “Проф. Марин Дринов” в Кюстендил. Те обаче знаят как да реагират в такива ситуации, защото вече са Киберскаути.
 
29 петокласника преминаха обучение, проведено от Национален център за безопасен интернет при Фондация „Приложни изследвания и комуникация". Идеята е на педагогическия съветник Юлияна Станчева.
 
“Децата прекарват голяма част от времето си пред смартфоните и компютрите. Всъщност те знаят повече от нас, но не знаят за безопасното си поведение в мрежата и не използват компютрите оптимално. Играят игрички, чатят в социалните мрежи. Не заключват профилите си, те са общодостъпни, което може да доведе до неприятни последици за тях самите”, коментира пред Дарик Станчева.

Киберскаути от Трето ОУ
Влади Владимиров
 

Киберскаутите са подготвени да изпълняват своите киберскаутски роли: да бъдат за пример за безопасно и отговорно поведение в мрежата, да дават съвети на своите връстници при проблеми онлайн и да разпространят информацията за безопасността в интернет сред по-голям брой деца.
 
Петокласниците от Трето ОУ вече са сменили паролите си в социалните мрежи, с по- сигурни, блокират непознати хора и отказват връзки с тях, споделят за опасностите на родителите и учителите си.
Техен верен помощник е Центърът за безопасен интернет- www.safenet.bg

Киберскаути от Трето ОУ
Влади Владимиров


 
Дарик- Кюстендил