Узана - средище на екологични инициативи
Узана - средище на екологични инициативи / Дарик Габрово

За втора година Географският център на България събира стотици почитатели на природосъобразния начин на живот. Днес и утре край Габрово се провежда второто издание на Узана Поляна фест - зелените идеи в действие. Най-зеленият фестивал бе открит от министрите Нона Караджова, Томислав Дончев и кметът на Габрово Таня Христова.

Узана  средище на екологични инициативи
netinfo

Министър Караджова бе категорична, че след 20 - 30 години няма да се говори за зелена икономика, зелени проекти, а всички дейности ще са зелени, защото няма друг шанс за бъдещето. По думите на министър Дончев, когато има достатъчно на брой зелени идеи, пари ще се намерят. „Няма нищо по-хубаво от това да подкрепяме проекти, които ни дават нови възможности всички големи неща на този свят са тръгнали от малки идеи и  всички „малки" проекти ще са начало на нещо голямо", каза кметът на Габрово Таня Христова. След официалното откриване бяха  пуснати на свобода четири керкенеза от  спасителния център за диви животни на Сдружение „Зелени Балкани". Пънчо и Фънчо полетяха към свободата си от ръцете на двамата министри, а трета птица - от ръцете на кмета на Габрово.

Узана  средище на екологични инициативи
netinfo

 Узана този уикенд е средище на екологичните инициативи, организирани в своеобразни фестивални квартали, чието послание е промяна за по-устойчив свят. Как да  замесите хляб, да  направите тухли от глина, пясък и слама, да изградите къща от тях, която е устойчива на земетресения и пожари, да направите свещи или сапун - всичко това може да научите на Узана поляна фест. Още могат да се видят бижута и вълнени изделия, натурална козметика, да се опитат биопродукти и козметика. В Дзен центъра предлагат изработване и дегустация на сурови и пълнозърнени сладкиши, бонбони, биококтейли.

Узана  средище на екологични инициативи
netinfo

Интерес предизвиква демонстрацията на  рециклиращ център за оползотворяване на отпадъци от опаковки.  Машината сама определя вида на материала -  метал , стъкло, пластмаса, разпределя го,  намаля обема на отпадъка, като го смачква и така събира от 4 до 6 пъти повече боклук от обикновените контейнери. За да се стимулират хората да изхвърлят в нея отпадъците си, получават и стотинка за всяка изхвърлена пластмасова бутилка. До края на месеца в София и Димитровград ще бъдат пуснати пилотно в експлоатация такива инсталации. Идеята е във всяка община да се сложат по няколко. Машините са норвежко производство и са разпространени в над 50 държави.

Узана  средище на екологични инициативи
netinfo

Инициативата е на Глобалния Екологичен Фонд и Програмата му за малки проекти, която финансира български проекти в сферата на устойчивото развитие. До момента е съфинансирала 105 разработки за над 8 млн. щатски долара. Фондът тази година  се изтегля от България.