Проверени са седем сигнала за замърсяване на околната среда
Проверени са седем сигнала за замърсяване на околната среда / Дарик Габрово, архив

Седем сигнала за замърсяване на околната среда са проверили експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново през месец август. Сигналите са получени на „зеления телефон" на инспекцията от граждани, от тел. 112, както и от институции. В резултат на извършените проверки са съставени два акта за установени нарушения, издадени са две предписания. Само един от сигналите е неоснователен. Два сигнала за постъпване на оцветени отпадъчни води в р. Янтра в Габрово са проверили експертите на екоинспекцията.

Установено е, че отпадъчните води от фирма „Фулмакс-21" АД, гр. Габрово се заустват в градската канализация, а не директно в р. Янтра. Обектът има изградена пречиствателна станция за отпадъчни води, като машините и съоръженията са в съответствие с технологичната система, норми и изисквания за пречистване на тези води. Вероятната причина за оцветяването на водата е приливането на дъждопреливната шахта на дюкера на колектора по левия бряг на р. Янтра при много голямо водно количество в него.

При изпълнението на интегрирания проект на водния цикъл на гр. Габрово ще се преустанови  възможността на замърсяване на реката. От проверката в с. Здравковец, община Габрово за разхвърлен птичи тор от птицефермата в селото се установи, че фирма „Мар Крафт" ООД, гр. София отглежда кокошки- носачки в сградата на бившия стопански двор на селото. Торът от помещенията се събира и съхранява в обособено торохранилище с бетонни стени и под. В сервитута на общинския път са складирани около 30 т. птичи тор, който ще се използва за наторяване. До езерото няма разхвърлян тор, теренът е чист. На фирмата са издадени три предписания със срок 30.09.2011 г.

Сигналът, подаден от кмета на с. Гъбене, ИАРА - Габрово и Областна администрация - Габрово за умряла риба и замърсяване на реката след с. Гъбене от кравефермата с торов отпад приключи със съставен акт на собственика на кравефермата - фирма „Еко бул" ООД, гр. Габрово. При извършена повторна проверка на реката в района на кравефермата е установено, че дигата на земноизкопната лагуна за съхранение на торови маси  е уплътнена и възстановена и изтичането на торов отпад е преустановено.

Сигналът от кмета на с. Дряновец, община Бяла и от еколога на „ВиК" ООД, гр. Русе за замърсяване на р. Шипа с торов отпад с предполагаем източник кравеферма в с. Камен, община Стражица също е основателен. При проверката се установи изтичане на торов отпад от старата лагуна на кравефермната в с. Камен в преминаващото в непосредствена близост дере, десен приток на р. Шипа. Чрез дерето торовият отпад постъпва в реката. Собственикът не е взел необходимите мерки за преустановяване на замърсяването и не е уведомил РИОСВ. Съставен е акт на „Вароша 05" ЕООД, гр. София като собственик на кравефермата за нарушение на Закона за водите. Издадено е предписание за укрепване на дигата и изчерпване на старата лагуна и използване на тора за наторяване.

През месеца е проверен и сигнал от жител на с. Драгижево, община Лясковец за изтичане на отпадъчни води от имот на ул. „Рила" по селския път. Кметът на селото ще приложи разпоредбите на Закона за устройство на територията за решаване на проблема. Жител на с. Петко Каравелово, община Полски Тръмбеш е намерил щъркел в безпомощно състояние, с наранено крило и неспособност да лети. Щъркелът е изпратен за лечение в спасителния център в Стара Загора.