Проектът Воден цикъл ще бъде завършен до края на 2014 година
Проектът Воден цикъл ще бъде завършен до края на 2014 година / Dariknews.bg
Проектът "Воден цикъл" ще бъде завършен до края на 2014 година
65790
Проектът "Воден цикъл" ще бъде завършен до края на 2014 година
  • Проектът "Воден цикъл" ще бъде завършен до края на 2014 година

От 80-те години на миналия век толкова мащабно строителство в Габрово не е имало. Проблемите с реализацията на проекта, известен като „Воден цикъл” застигат жителите ежедневно. Кметът на общината Таня Христова в интервю по Дарик радио каза, до края на лятото на 2014 г. дейностите по проекта, които пряко засягат ежедневието на хората, ще бъдат приключени, а до края на 2014 г. ще е факт и приключването на двете пречиствателни станции - за питейна вода и отпадъчна вода.

- Г-жо Христова, как стигнахте до студиото на Дарик радио?

- Дойдох до радиото пеш, минах през няколко строителни площадки. Повечето свързани с „Водния цикъл". Имаше възможности и за преминаване на автомобили. Важно е всеки да съвместява своите ежедневни намерения. Тези които трябва да изпълняват „Водния цикъл” – да е по начин, който да удовлетворява моите и на всички габровци високи изисквания за качествено полагане на качествени материали. Също така да се създаде, макар и със затруднения, възможност за преминаване на автомобилите. За съжаление това няма как да не и съпроводено с неудобства.

- Всъщност Вие познавате ситуацията!

- Да, при мен ежедневно пристигат сигнали. Свързани с това че имаме силна запрашеност, доста улици, които се намират в реконструкция. Нормално е очакванията на гражданите, на Общината и лично моите, да са свързани с качествен резултат от работата. Неведнъж съм казвала, че този проект е възможност за Габрово. Към днешна дата повече от 40 км. от ВиК-мрежата е подменена. Усилията ни да видим „Водния цикъл” като възможност за Габрово често пъти в ежедневието се заслепяват от праха, който се вдига. Но габровци трябва да се гордеем, че след десетки години проблеми и загуби с водоснабдителната мрежа, тук може да се похвалим с една от най-мащабните инвестиции, която се изпълнява по високи стандарти. Нашият проект е един от най-добре реализиращите се в рамките на цялата програма „Околна среда”. Не бива да забравяме, че тази инвестиция става факт, защото България е част от Европейския съюз. Важно е, че в рамките само на две години тази инвестиция променя нашия град изключително много.

- Всъщност, от няколко години в Габрово се реализират проекти с европейски средства, но те имат по-малък обхват и тяхното строителство не засяга така пряко ежедневието на всички жители, както е с „Водния цикъл”!

- Да направи аналогия с предишните обекти. Това са 17 обекта от образователната инфраструктура, които са реновирани в рамките само на три години. Но това по никакъв начин не създаде затруднения. Това са обекти, които са локализирани на определени места. Създаваше се известно напрежение, когато се съвместяваше учебен процес и строителство. Но това днес вече е забравено, директори, учители, ученици и родители се радват на новите сгради. И очакват следващата такава инвестиция. Радват се, защото сметките за ток намаляват, сградите изглеждат много по-добре и виждат, че с общите ни усилия, резултатите не закъсняват. „Водният цикъл” е нещо по-различно. Той изисква търпението и разбирането на всички. Нека се опитаме всички ние – институцията „Община”, аз като кмет, гражданите на Габрово, да не превръщаме тази възможност само и единствено в проблеми, в усещане, че някой издевателства и налага тормоз. Не, не е така. Това е инвестиция, която цели да подобри качеството на живот в нашия град, на хората тук. Габрово има много възможности. Основната задача е да се намалят загубите във ВиК-системата. Загубите тук са над 75%. Дълги години се пилее този дар. Без вода не може да се живее, да се извършват ежедневните дейности, в това число и производствени. Една част от града ще бъде с новоизградена канализация. За съжаление е факт, че в много места на България през 21 век продължават да живеят хора без канализация. Важното е, че в рамките на година и половина ще можем заедно да изпълним този проект. В него участници са не само малкия екип на Община Габрово, не само петте строителни фирми, които активно работят на различни обекти, но и всички ние като граждани. Проектът включва реконструкция  и рехабилитация на две пречиствателни станции – за питейна и за отпадъчна вода, обхваща три етапа на рехабилитация на водоснабдителната мрежа с обхват 77 км. и разширяване на канализационната мрежа с близо 20 км, рехабилитация на канализационна мрежа от 22 км, както и ремонт на четири помпени станции и изграждане на една нова. Съществуват доста спекулации с това дали има пари за асфалт, дали асфалтовите работи са включени в договорите. Искам да кажа, че Община Габрово е давана като добър пример, затова че успя да съвмести асфалтовите работи и ангажимента да се благоустроят немалка част от местата, където се изпълнява инвестицията. Получава се „интегриран подход”, който се приветства от Европейската комисия и който ще е в основата на следващия програмен период. Ние успяхме да подготвим обхвата за цялостно възстановяване на улиците и да ги включим в търговете на изпълнителите. Така че ние няма да разчитаме няколко изпълнителя, които да свършат отделните дейности. Всички видове работи са включени в трите отделни договора за изпълнение на „линейните части” на този проект. Вече започна възстановяването на немалка част от уличната мрежа.

- Всички места, за които говорите могат да се видят на сайта Dariknews.bg, на сайта на Община Габрово, има информация и на сайта на проекта „Воден цикъл”.

- В рамките на тази година дейностите трябва да са така реализирани, че нашия град да посрещне зимата. Знаем, че зимата в Габрово е доста тежка понякога и ще е лошо, ако този риск не се предвиди. Изпълнителите по проекта вече знаят, че трябва да изпълнят всичко, което е заявено. Те виждат, че както габровската общественост, така и институцията Община няма да допуснем гражданите да се поставят в затруднено положение.

- Кога трябва да приключат всички договори и разбира се всички дейности по „Водния цикъл”?

- До края на август месец 2014 година всички договори, свързани с подмяна на ВиК инфраструктура и с дейностите трябва да приключат. До края на 2014 г. трябва да приключат дейностите по двете пречиствателни станции. Те обаче са локализирани обекти, както и Вие казахте, и няма да засягат по този начин ежедневието на толкова Габровци.

автор на интервюто по Дарик радио - Тихомир Църов