РИМ - Габрово
РИМ - Габрово / Директорът Красимира Чолакова
„До началото на 2018 година имахме 121 000 културни ценности, тази година се увеличиха, придобили сме 320 нови”, казва в голямо интервю за вестник „100 вести” Красимира Чолакова, директор на Регионален исторически музей – Габрово.
 
От разговора на журналиста Женина Денчева става ясно, че през новата 2019 година РИМ ще продължи своите усилия за опазването и представянето на културно-историческото наследство на област Габрово.

Сградата на РИМ – Габрово е обявена за архитектурен и исторически паметник на културата от национално значение
 
„Освен организирането на 30 собствени изложби, музеят планира разнообразяването на временните експозиции с няколко гостуващи изложби. Гостуващата изложба на Националния парк-музей „Шипка - Бузлуджа“ „И днес йощ Балканът…“ през месеците февруари-март е посветена на 141 години от Освобождението.
 
За пръв път ще бъдат представени 148 уникални културни ценности, свързани с розопроизводството, с изложбата „С ухание на роза“ на Историческия музей „Искра“ – Казанлък през месеците април-май. За пръв път в музея ще бъдат представени атрактивните и много интересни авторски изложби „Пергаменти – именните дни“ и „Амулети и талисмани – глаголически букви“ на доц. д-р Ангел Гоев, доказан специалист и изследовател на традиционната култура в Габровско.
 
Много интересна е изложбата „Когато миналото беше настояще“ на Специализирания музей в Трявна, на чието откриване през май ще бъде направена за пръв път в Габрово демонстрация на поставяне на сокай. По случай 150-годишнината на една от найстарите обществени институции в Габрово - Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, Регионалният исторически музей, Държавен архив и Регионална библиотека „Априлов - Палаузов“ организират съвместна изложба през август. Тогава ще бъде експонирана и една любопитна за колекционери, ценители и любители на хладната стомана изложба – „Оръжието на Освобождението“, посветена на Шипченската епопея.
 
Ще бъде представено огнестрелно и хладно руско и турско оръжие. Очакваме голям интерес и от изложбата „Ръкописи от Габрово“, съвместно се организира с Народната библиотека. Тя ще бъде открита в Деня на народните будители. РИМ ще продължи своята инициатива културна ценност на месеца и е единственият регионален музей в България, който популяризира по подобен начин културно-историческото наследство. Възнамеряваме Х юбилеен Национален музикален празник на старата градска песен „С песен на сърцето” да бъде с конкурсен характер.
 
 Шестата национална научна конференция „Старопланинският регион. Минало, настояще, перспективи. Развитие на културния туризъм”, организирана съвместно с ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, ще продължи научните прояви на музея. Освен това сме предвидили съвместна инициатива с всички музеи в областта да издадем пълен каталог със сокайни шевици, които се съхраняват в Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна. За това ще участваме по проект в Министерството на културата. Имаме идея да издадем фамилна хроника на рода Кехлибареви. Възнамеряваме да издадем през април сборник „Развитие на занаятите и индустрията в България през XIX – XXI век“.

Проф. д-р Петко Петков: Научната област „старопланинистика“ вече е доказан факт
 
Цялото интервю с директора на РИМ – Габрово Красимира Чолакова може да бъде прочетено във вестник „100 вести” от 13 декември 2018 година. Заглавието на редакцията е: Красимира Чолакова: „Сградата на РИМ бе обявена за национална културна ценност през 2018 година”.