Започнаха ремонтите по съвместен проект на Генерал Тошево и Негру Вода
Започнаха ремонтите по съвместен проект на Генерал Тошево и Негру Вода / Дарик Добрич

Стартираха инфраструктурните дейности по проект „Трансграничен регион Генерал Тошево - Негру Вода - непозната туристическа дестинация", съобщават от кметството в добруджанския град. Водещ партньор по проекта е българската община. Дейностите бяха представени днес в Генерал Тошево в присъствието на делегация от румънския град Негру Вода, водена от кмета Йон Николин

Общата стойност на проекта е 1 496 741 евро, като 1,1 млн.евро ще бъдат усвоени в Генерал Тошево, а остатъкът - в румънската община - партньор. Една от целите на проекта е създаване на модерна туристическа инфраструктура като предпоставка за развитието на екологичен и селски туризъм. 

Предвижда се асфалтиране на две пътни отсечки - село Красен - село Росен /2,3 км./ и пътят до местността „Гора Негру Вода /1,2 км./ при румънския партньор. В двата града ще бъдат изградени туристически информационни центрове и ще бъде поставена туристическа маркировка. В с.Красен ще бъде благоустроен районът на Филиповата кръчма и музейната сбирка „Йордан Йовков". Ще бъде изграден и къмпинг с 4 туристически дървени къщи. Предстои да бъде създаден триезичен туристически сайт. 

Очаква се дейностите да приключат до м.декември. 

Община Генерал Тошево има разработени 8 трансгранични проекта, някои от които вече са приключили, каза кметът Димитър Михайлов. Той съобщи, че вероятно ще бъде възстановена мелницата в с. Изворово, в която се е развило действието на Йовковата драма „Албена". В момента сградата е в лошо състояние. Имотът е частен, като няколко пъти е сменял собствениците си. Последните са разговаряли наскоро с Димитър Михайлов и по думите му може да се постигне съгласие мелницата да бъде разменена за общинска земеделска земя. За целта местният Общински съвет трябва да вземе решение за преобразуване на имота в публична общинска собственост.

Започнаха ремонтите по съвместен проект на Генерал Тошево и Негру Вода
netinfo