Въпросът на Дарик: Ще се преписва ли на матурите?
Въпросът на Дарик: Ще се преписва ли на матурите? / Дарик Добрич

На 18 и 20 май ще се проведат двата задължителни зрелостни изпита за 12 клас - по БЕЛ и избран предмет, и външното оценяване по БЕЛ и математика за седмокласниците. Как се готвят, според вас, учениците - четейки или въоръжавайки се с "пищови"? Какво реално може да се препише на изпита? Вярвате ли, че има търговия с резултатите от матурите?

Тази година МОН въвежда драконовски мерки за сигурност на изпитите, за да няма преписвачи. Всеки ученик - с различен вариант на матурата. Това е една от „тайните" мерки. Изпитните въпроси са 41 и биха могли да бъдат така подредени, че да има толкова варианти, колкото са самите ученици в изпитната зала. Така според експертите ще се сложи точка на покупко-продажбата на отговори на тестовете. Отново за първи път тази година всеки ученик ще има точно определено място в залата, за да може при видеонаблюдението по-лесно да се открие нарушение.
Най-сериозното средство за спиране на преписването на матурите и тази година си остава видеонаблюдението. Сега обаче, за първи път, камерите в изпитните зали ще записват и със звук. Кадрите ще се наблюдават в реално време в самото училище, в присъствието на директора и членове на училищната комисия. След края на съответния изпит записите от камерите се изпращат в Регионалния инспекторат по образование и могат да бъдат проверявани както от неговите служители, така и от работещите в МОН. Вече са открити девет фирми, които предлагат в интернет средства за подсказване - т.н. Bluetooth слушалки.

Как смятате - ще успеят ли тези мерки да спрат преписването? Какъв процент са според вас коректните ученици? Какъв синдром е преписването - какво показва той?

Споделете мнението си в коментарите под публикацията, в профила ни във Фейсбук „Дарик Добрич" или утре на живо в предаването след 10.15 часа на тел. 058/60 24 24.