Факелно шествие
Факелно шествие / ВМРО Добрич
Насловът е "Добруджа – житница или пустош"
За 19-а поредна година ВМРО ще припомни с факелно шествие за несправедливия Ньойски диктат. Шествието ще тръгне от градинката пред храм “Свети Георги” в 17:30 часа. Участниците ще преминат по бул. “25-и септември” и ул. “Независимост”, като ще поднесат цветя пред барелефа на полк. Борис Дрангов и кръста на загиналите в Добричката епопея. Шествието ще завърши пред паметника на генерал Иван Колев. С традиционния патриотичен марш на 24 ноември войводите отдадат почит на загиналите във войните за национално обединение.

По традиция всяка година факелното шествие протича под определен наслов. Тази година той е “Добруджа – житница или пустош” и е посветен на решителната позиция на ВМРО за опазване чистотата на плодородната добруджанска земя и съхраняване на основния поминък на добруджанци – земеделието. През 2011 г. те участваха в протестите срещу добива на шистов газ, довели до налагането на мораториум. И сега "няма да позволим да се правят експерименти със съмнителни икономически ползи, които могат да се окажат заплаха за чистотата на земята и водата на Добруджа", заявяват от партията.

На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой е подписан мирен договор, с който страните победителки в Първата световна война извършват жестока несправедливост - от България са откъснати земи, повечето от които и до ден днешен не са в пределите на Родината. В чужди ръце остават Западните български покрайнини, Беломорието , Македония. Люлката на българската държава на Балканите - Добруджа е върната под румънска окупация. Около 2 милиона наши сънародници попадат под чужда власт и са преследвани заради българското си съмосъзнание. България е принудена да плаща огромни репарации и в следващите години е съсипана икономически.