В храм „Св. Троица“ вече има неделно училище, в приюта са настанени 15 души
В храм „Св. Троица“ вече има неделно училище, в приюта са настанени 15 души / Дарик Добрич

15 души живеят в приюта към храм „Света Троица", съобщи в ефира на Дарик отец Емануил - председател на църковното настоятелство. Сред тях има семейство с бебе на три месеца, седмокласник и второкурсничка, както и 90-годишен дядо. Пребиваващите готвят и раздават храната, чистят, намират си и някаква работа за минимални доходи. Благодарение на стопанството в Рилци, където те работят лятото, има натрупана зимнина за прехрана. Приютът е временен - служи докато хората, изпаднали в беда, си стъпят на краката, за да си осигурят нов дом. Най-често търсят подкрепа разведени, които са прокудени от жилищата си от своите половинки. През зимата обаче идват все повече нуждаещи се и понякога се събират до 50-60 човека, при което във всички помещения на духовния център се слагат импровизирани легла, разказа свещеникът.

Най-тежка е издръжката зиме, заради отоплението, за което са нужни финансови средства, тъй като приютът е изцяло на дарения, за него няма отчисления от бюджета на храма. Хранителни продукти също не са излишни, посочва свещеникът, зимата идват много хора, търсейки залък хляб. От църквата строят и втори приют, с по-голям капацитет - в кв."Рилци", където е стопанството им. Градежът върви бавно, има да се вдигат още два етажа. Има хора, които помагат с труд, други с материали, на всички сме благодарни, посочи отец Емануил.

В духовния център на черквата библиотеката се поддържа, от скоро има и неделно училище за децата, където преподавател по вероучение ги занимава след литургията, докато родителите могат да споделят беседите в трапезарията по същото време.

Преди дни бе избрано ново църковно настоятелство в храм „Св. Троица". То се състои от петима души, някои от които са нови членове. Двама са богослови, има брат на свещеник, диригент на хор, съобщи отец Емануил, без да посочи имена. Всички са свързани с храма, подпомагат неговата дейност и като проповедническа мисия и в организационен план, допълни той. Според него настоятелите осигуряват връзката с миряните и помагат хората да намерят по-лесно пътя към храма. След промените, е засилена мисионерската роля на свещениците и на служителите в храмовете, коментира той и сподели, че по наблюденията му, все повече хора търсят църквата и вярата, търсят спасение.