В Добрич приложиха грижа за хора с умствени затруднения по ирландски модел
В Добрич приложиха грижа за хора с умствени затруднения по ирландски модел / Дарик Добрич

Нов вид грижа се опитват да наложат в страната родители и специалисти, занимаващи се с деца и възрастни с интелектуални затруднения. "Заместващата грижа", приложена по ирландски модел, бе представена в Добрич на форум, с участието на социални работници, представители на "Социално подпомагане", Агенция за закрила на детето, Областна администрация, неправителствени организации.

Презентацията направиха от Фондация „Св. Николай Чудотворец", които работят от две години по пилотен проект "Сподели дома" целящ прилагане в България на заместващата грижа. Услугата се състои в занимания на специалисти с хора с умствени затруднения във време, когато за техните родители и близки е удобно или наложително да разполагат с лично време, поясни за Дарик ръководителят на проекта Мария Методиева. Грижите се полагат в дома на наетите, т.е. за ползвателите това е ходене на гости при някого - нещо, неизживяно за мнозина от тях. През двете години на действие на проекта, услугите са финансирани със средствата от проекта, на стойност 24 900 лева.

Били са наети шестима специалисти, които са посрещнали в дома си 24 души, като 11 от тях са направили по 2-3 или повече посещения. Две семейства са ползвали услугата редовно всеки месец. Най-често от грижата са се възползвали момичета от защитените жилища в Добрич. Всички са се почувствали обградени с повече внимание, различно от това на близките или в институциите, които вече посещават. "Надяваме се заместващата грижа да започне да се дотира от държавата или поне да се даде възможност на общините да поемат своята роля търсейки финансиране, макар да не разчитаме на скорошно развитие, имайки предвид, че не може един социален проект да се заложи толкова бързо", отбеляза Методиева.

Форумът, посветен на заместващата грижа, е заключителна част и представяне на проекта „Сподели дома", който е финансиран от БАЛИЗ (Българска Асоциация за хора с интелектуални затруднения) и Фондация „ Espoir et santé" (Белгия). Дискусиите продължават и утре - от 9.30 часа в конферентна зала „Добрич" на парк-хотел „Изида".

Фондация „Св. Николай Чудотворец" е създадена през 1997г. и до момента участва активно във формирането, мониторинга и контрола на политиките, които имат отношение към хората с увреждания. Фондацията има над 20 проекта за деца и младежи с интелектуални затруднения, техните семейства и специалистите работещи в социалната сфера. От 2004 г. Фондация „Св. Николай Чудотворец" е член на Българска асоциация за хора с интелектуални затруднения.