Пламен Николов
Пламен Николов / Дарик Добрич
Тежката престъпност все още е проблем в Добричка област, показва отчетът за 2016 г. на Окръжна прокуратура. Областта е залята с наркотици – образувани са 372 досъдебни производства за държане и разпространение на такива вещества, докато през 2014 г. те са били 120. Проблемът, според окръжният прокурор Пламен Николов е, че се залавят от полицията само уличните дилъри с малки количества. За цялата миналата година няма разбита престъпна група и разяснен канал за внос, посочи той.
 
За корупционните престъпления, които са са приоритет за прокуратурата, през 2016 г. са образувани 47 досъдебни производства, основно за подкупи и длъжностни присвоявания; има и 5 производства за пране на пари – главно от сутеньори и трафиканти на хора, които легализират доходите си купувайки имоти.
 
Николов коментира, че противодействието на полицията на икономическата престъпност е незадоволително, макар че той знае проблемите на ведомството с непопълнен щат, липса на обучение и квалификация. На практика полицията е в невъзможност да контролира и престъпността в отдалечените малки населени места. М.г. има регистрирани 36 грабежа и 1 249 кражби. Иначе се отчита увеличение на разкриваемостта и намаление на престъпленията спрямо 2015 г. Няма умишлено убийство в Добричко през 2016 г., но има едно производство за опит за убийство. Фактори за престъпност остават обезлюдяването на селата и високата безработица, посочи Николов.
 
Общо 131 души са минали през следствения арест през 2016 г.. От прокурорите са внесени 285 обвинителни акта, осъдени с наложени наказания са 824 лица. Оправданите са само 0.6% - 5 човека, а върнатите дела за процесуални нарушения са само 3.75%, похвали се прокурорът. Увеличават се престъпленията, извършени от непълнолетни - издадени са присъди на 24 деца и младежи. Осъдени за тежки престъпления през годината са 86 души. 188 са получили присъда „лишаване от свобода“, 130 – пробация, 10 – обществено порицание, 161 са лишени от право за шофиране.
 
Николов коментира, че наказанието пробация не е ефективно, а порицанието е архаично. Прокуратурата има затруднения с изпълняването на мярката лишаване от право на управление на МПС на чужди граждани, особено турци и румънци. Не се постига изпълнение на наложените у нас наказания дори в страните-членки на ЕС. През 2016 г. е имало около 20 такива случая, като нарушенията на шофьорите са били основно по пътищата по морето и по трасето Кардам – Варна.
 
Освен това, окръжният прокурор съобщи, че през изтеклата година в 150 случая съдът е постановил задължително лечение на психично болни, което според него е много притеснително, имайки предвид, че тези хора са опасни за себе си и околните.
 
Окръжна прокуратура е протестирала 24 акта на осемте местни парламента в Добричко и Административният съд е приел тези протести. Изводът е, че има ниско ниво на юридическа подготовка в оформяне на общински документи, каза Николов.
 
Осъдителните постановления срещу Прокуратурата са 5 за 2016 г. – за неправилно повдигнати обвинения за престъпления от общ характер и са за около 28 000 лева, съобщи Николов.
 
По повод новата съдебна карта, която се обсъжда активно, окръжният прокурор заяви, че промени със сигурност ще има и в Добричко най-вероятно ще остане само една Районна прокуратура и тя ще бъде в областния град. По общинските центрове ще има прокурори, които ще приемат жалби и ще присъстват на дела. Остава разбира се и Окръжната прокуратура. Сега в региона работят общо 24 прокурори от щат 30, както и 6 следователи от щат 10.