/ Дарик Добрич
Обвинена е в имуществена вреда за 611 885 лева
Окръжната прокуратура в Добрич предаде на съд председателката на Народното читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ Юлия Стаматова. Престъплението, за което подсъдимата ще отговаря пред състав на Добричкия окръжен съд, е извършено при условията на продължавано 10 години деяние. Имуществените вреди са в размер на 611 885 лева.

През периода от 6 юли 2004 г. до 15 декември 2014 г. Стаматова не изпълнявала служебните си задължения по Закона за народните читалища и устава му. Като председател тя трябвало да организира дейността на читалището съобразно закона, устава и решенията на общото събрание, както и да контролира изпълнението на задълженията на „Карина 90” ООД  в Добрич, произтичащи от 4 договора за съвместна дейност, сключени от  подсъдимата. Зад юридическото лице стоят братята Ивелин и Димитър Иванови, по-известни в Добрич с участието си в силовите структури на прехода с прякора Котараците.
По договорите фирмата на двамата братя трябвало да проектира, ремонтира и обзаведе за своя сметка помещения на читалището. Срещу направените инвестиции „Карина 90“ ООД получила под наем 117 кв.м застроена площ по първите два договора и 345 кв.м застроена площ по вторите два договора. Помещенията се намират в приземния етаж на сградата на народното читалище в идеалния център на Добрич, отдадени безвъзмездно от Общината за дейността му.  

С отдаването на помещенията на двете добрички фирми – „Карина 90“ ООД и „Сейфти билд“ ЕООД, свързани с двамата братя, председателката набавила имотна облага за тези дружества в размер на 262 937 лева. Общият размер на причинените значителни вреди за читалището са в размер на 611 885 лева. Според обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Добрич от 10-годишната престъпна дейност на подсъдимата председателка са причинени и вреди от неимуществен характер  – уронен престиж на единственото в града читалище.

От поемането на председателското място от подсъдимата до освобождаването й от длъжност с определение на Добричкия окръжен съд в касата на народното читалище не е постъпила и една стотинка от наемите за отдадените помещения. Решенията си Юлия Стаматова вземала еднолично, с манипулации на общото събрание и набиране на членове сред работниците и служителите на фирмите на Котараците, които гласували „правилно“.

Счетоводната експертиза по делото е категорична, че направените от фирмите на двамата братя и свързаните с тях дружества инвестиции в читалището са в пъти по-малко от приходите, които би получило читалището, ако е отдавало само помещенията си. В договорите с „Карина 90“ ООД като председател Стаматова се съгласила всички приходи от дейността на фирмата, осъществявана в помещенията на читалището, да остават в касата на юридическото лице. Дружеството „Карина 90“ ООД определяло каква част от печалбата си да отделя за закупуване на книги и за абонамент на читалището за вестници и списания.
По досъдебното производство не са открити доказателства, че „Карина 90“ ООД е изпълнявало поетите задължения. Направената газификация на сградата и към момента не е платена на фирмата-изпълнител, въпреки многократните опити да си получи вложените средства.

Въпреки неизпълнението на клаузите от страна на толерираната от подсъдимата фирма и свързаните с Котараците други юридически лица още преди изтичане на срока на договора, Стаматова подписвала следващ договор. На два пъти заради дълг на фирма-наемател била налагана възбрана на 8-те търговски обекта в сградата на читалището. Съществувал сериозен риск те да бъдат изнесени на публична продан. Само намесата на наблюдаващия делото прокурор е предотвратила на два пъти изнасянето на търговските обекти на читалището на публична продан. 

Предстои делото срещу 52-годишната Юлия Стаматова да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд.