Юлия Стаматова: Аз ли съм изкупителната жертва за всички сбъркани политики спрямо читалището?
Юлия Стаматова: Аз ли съм изкупителната жертва за всички сбъркани политики спрямо читалището? / Дарик Добрич

Ремонтът на читалище „Йордан Йовков” не е стартирал заради забавяне на средствата от Националния фонд за зелени инвестиции, информира в ефира на Дарик председателят на читалищното настоятелство Юлия Стаматова. Проектът за саниране на читалищната сграда е окончателно одобрен от Управителния съвет на фонда още през август месец, но и към този момент средства не са отпуснати, обясни Стаматова.

Стойността на проекта е в рамките на 1,3 млн. лв., от които 280 хил.лв. представляват съфинансирането от страна на читалището, за които то е кандидатствало за кредит от фонд „Енергийна ефективност”. Този кредит също е одобрен, но за да бъде отпуснат, се очаква финансирането от Националния фонд за зелени инвестиции, разказа Стаматова и прогнозира, че най-вероятно ремонтните дейности ще стартират догодина напролет.

По повод думите на окръжния прокурор на Добрич Пламен Николов пред Дарик радио, че тече проверка за финансови злоупотреби в читалището, което и до ден днешен не е прекратило неизгоден за него договор, въпреки изрична кметска заповед, Юлия Стаматова  коментира:

„Учудвам се как четири години се прави проверка на читалището и накрая се излиза със становището, че договорът и до ден днешен не е прекратен. Аз наследих през 2000-та година един десетгодишен договор, за който всички юристи твърдяха, че е незаконен, тъй като читалищното настоятелство няма право да сключва договори с продължителност по-голяма от 5 години, каквито са договорите за имоти, общинска собственост. Този договор бе с фирма „Карина 90” ООД. Тогавашното настоятелство бе намерило в лицето на тази фирма инвеститор, който да ремонтира основно голямата читалищна зала. Договорът обаче бе с клаузи, изцяло в ущърб на читалището. На 15 май 2014 г. договорът с фирма „Карина 90” ООД е прекратен и оттогава е сключен договор за наем с нова фирма - „АБВ прогрес”. Тази фирма пое довършителните работи на залата, както и дълговете на читалището към предишните наематели.”

Стаматова разказа още, че от 2000 г. до 2004 г. читалището е било лишено от нормална субсидия. По думите й в момента се  отдават под наем всички свободни площи, като само един договор е за съвместна дейност – за филиала на читалището на ул.”Армеец”, който от 1 януари догодина също ще бъде изцяло за наем.

„Всички решения на читалището се вземат от настоятелството, което се състои от седем души, а председателят е част от това настоятелство. Не бягам от лична отговорност и ако трябва ще бъда изкупителната жертва за всички сбъркани политики досега спрямо читалището. Но от 1985 г. то е без  зала. Питам защо, когато е имало финансиране в изобилие до 1996 г.,  е оставена да пропадне залата и сцената, къде са отишли парите от наеми до 1996 г.?” – заяви още настоящият председател на читалищното настоятелство.

Около 270-280 хил.лв. е бюджетът на читалището за година, от които 200 хил.лв. е държавната субсидия, а останалото – собствени приходи. За 2014 г. от общината са отпуснали с решение на Общински съвет 20 хил.лв. за предстоящия ремонт на читалищната сграда. Проектът предвижда нови дограми, нова отоплителна инсталация и нови покривни конструкции.