Читалище Й. Йовков ще прави съкращения
Читалище Й. Йовков ще прави съкращения / Дарик Добрич

Трудна е борбата с конкуренцията от нови школи, съобщи в ефира на Дарик секретарят на Читалище "Йордан Йовков" в Добрич Сашо Серафимов. Културната институция се намира в много стара сграда, която не може да се ремонтира на цяло, изпълняват се частични подобрения, както и икономии от ток, вода и други консумативи, за справяне в кризата. От няколко години читалището има и преразход, който постепенно се намалява. Държавната субсидия, която ще получи тази година е на стойност 5 776 лева на бройка, като в учреждението работят 30 служители. В момента се решава съкращение на щата с около 5-6 души, разкри секретарят.

Интересът на деца и родители според него не е намалял, както и броят на школите и качеството на обучение в тях. Разчитаме основно на добрите си преподаватели, които компенсират всичко останало, което не можем да предложим, смята Серафимов. В читалището се провеждат занятия в музикална школа с китара, пиано, ударни инструменти, цигулка и единствено в града - солфеж, курсове по езикова подготовка с 60 потребители, изобразително изкуство, което се посещава от над 50 деца. Библиотеката не се радва вече на толкова клиенти, заради възможността да се чете в интернет, казва още Серафимов, но въпреки че не носи значителни приходи дейността ще се запази в този размер и формат, за да не се ощетяват ползващите я.

За да се справя в условията на тежката конкуренция, екипът на читалището работи по проекти. Реализира се шоу "ТалантиДА" с конкурсен характер.
От март започват дейности по нов съвместен проект с Пловдивския университет. В него с конкурс ще се подберат две групи от по 40 деца от двата града, които ще се обучават по няколко направления - редакторска работа, рецитаторско и изобразително изкуство, илюстрация, литература. Има намерение да бъдат и събрани на общ семинар.
Читалището е партньор в платформа "Агора", която е създадена от читалища и кандидатствайки по европейски програми, акумулира средства за стимулация на дейности в тях. Идеята е чрез културните институции да се създадат активни граждански общности, които да се събират в групи и да обсъждат идеи. При консенсус за добра обща цел, тя може да бъде финансирана от платформа "Агора". Добричкото читалище ще обяви тази пролет първата дата за тези обществени срещи, каза секретарят.
До края на месец май продължават и трите групи по проекта на Сдружението на писателите в Добрич - "Творим с Роса", финансиран от "Фама - Сердика". В тях 30 деца създават литературни, фотографски и изобразителни произведения. Инициативата има сайт, в който се публикуват творбите, както и капацитет да поеме още желаещи.
Проектите не добавят стойност към приходите на читалището, но разширяват възможностите, предлагани от културната институция, уточни Серафимов. Приходите ни са комплексни от наеми на отдадени помещения, такси от школите и субсидия, добави той.

Читалище "Й. Йовков" ще прави съкращения
netinfo

Фотография на Павел Петков от школата "Творя с Роса"