Ще сложат ли на нос Калиакра паметна плоча на митичен турски пълководец и светец?
Ще сложат ли на нос Калиакра паметна плоча на митичен турски пълководец и светец? / Дарик Добрич

За намерение за поставяне на паметна плоча на митичния турския пълководец и шиитски светец Саръ Салтък баба на нос Калиакра съобщи на пресконференция шефът на Регионален исторически музей-Добрич Костадин Костадинов. По думите му той научил за плочата от каварненския общински съветник Красимир Кръстев. В присъствието и на други общинари директорката на музея в Каварна Дарина Мирчева споделила, че от Министерството на културата са изпратени хора от българската алианска организация на мюсюлмани-шиити „Джем” да сложат плочата. Според Костадинов всички общински съветници изразили категорично несъгласие с поставянето на такъв паметник.

Митовете свързват Саръ Салтък с преселението в Добруджа през 13 век на селджушки турци /наречено „мнимо” от историка Петър Мутафчиев”/. Според легендите Салтък бил погребан на няколко места в Добруджа, едното от които е нос Калиакра. Според историци обаче такава личност не е съществувала.

„Става въпрос за грандиозна историческа фалшификация, която в Турция е с ранг на историческа истина. Оказа се, че в цялото това начинание, освен „Джем”, участва още една турска организация от Истанбул и двете заедно със знанието и разрешението на МК са тръгнали да поставят плочата. Тя вече е доставена в Каварна, но след този скандал няма да бъде сложена”, заяви Костадинов. Той оценява това като провокация към българското културно-историческо наследство и към целия български народ.

В РИМ чакат официалното писмо от съветника Кръстев, на което ще отговорят с копия до общината, каварненския музей и културното ведомство и ще изразят становище, че поставянето на такава плоча е недопустимо.

Кметът на Каварна Цонко Цонев заяви по повод на дадената днес пресконференция, че в община Каварна няма никакви официални документи с искане за поставянето на такава плоча и отказа да коментира неофициални изказвания.

„Процедурата за поставяне на паметник е писмо до Министерството на културата, следва съгласуване, след което се получава разрешение или не. Още повече, че става дума за национален резерват, какъвто е „Калиакра”. Към момента в Министерството на културата такова искане няма и такава процедура не е откривана”, заяви пред журналисти зам.министърът на културата Бони Петрунова.