Шабла одобри 5-годишна туристическа програма
Шабла одобри 5-годишна туристическа програма / cornflower.blog.bg

Програма за развитие на туризма в община Шабла през периода 2015-2020 година бе приета от местния Общински съвет. Основните й цели са увеличаване дела на балнео, спа и уелнес туризма, насърчаване развитието на сувенирната индустрия, изграждане на цялостна туристическа маркировки, промотиране на местния туристически продукт на стратегически нови и бързоразвиващи се пазари.

В Програмата се посочват несъмнените силни страни на района – уникални природни ресурси, наличие на дълга крайморска ивица, минерални извори, лечебна кал, добри предпоставки за развитие на алтернативни форми на туризъм, богато културно-историческо и етнографско наследство и др.

Сред основните негативни фактори обаче са липсата на Общ устройствен план на общината, ограничените възможности за самофинансиране в областта на туризма, слаборазвитата търговска мрежа и услуги, затрудненото медицинско обслужване в курортните зони, липсата на разнообразие от атракции за туристите, недостатъчната леглова база от различен тип, липсата на канализационна мрежа с изключение на централната част на Шабла.

Заплахите пред развитието на местния туризъм са свързани предимно с обезлюдяването на района и недостатъчния интерес на стратегически инвеститори към него, се казва в документа.

Сред най-важните приоритети в туристическите дейности на община Шабла за 2015 година са създаване на Туристически информационен център в Шабла и изграждане на тротоари по основни улици в Шабла и селата Крапец, Горун, Ваклино и Дуранкулак.

Предвижда се още проектиране и изграждане на музеи на открито на „Големия остров” и Фара. В тази връзка, в партньорство с Румъния ще се кандидатства с проект от трансграничното сътрудничество „Големия остров – Дуранкулашко езеро”.
Освен това ще бъдат направени постъпки за изграждане на център за калолечение на Шабленската тузла и на басейн с минерална вода на СО „Кария”.

Сред другите цели на програмата са проектиране на исторически музей и картинна галерия в Шабла, изграждане на базар на занаятите и на пазар за продажба на местна продукция в Крапец.

За обезпечаването на дейностите от Програмата за развитие на туризма се разчита предимно на финансиране по европейски програми и по-малко на собствени средства и приходи от такси.