Санкции за 80 000 лева са наложили инспекторите по труда от началото на годината
Санкции за 80 000 лева са наложили инспекторите по труда от началото на годината / DarikNews.bg

84 жалби срещу некоректни работодатели са постъпили в "Инспекция по труда" - Добрич от началото на годината, съобщават оттам. 99% от тях са за неизплатени възнаграждения. Дължимата сума е 139 000 лева. През периода, с намесата на инспекторите, са били изплатени 45 000 лева. Нарушителите са предимно в браншовете търговия, строителство, транспорт, производство на облекло, охрана.

През първо тримесечие на 2013 г. от дирекцията са извършили 320 проверки предимно в предприятия от сектори търговия на дребно, селско стопанство, строителство, ресторантьорство, производство на облекло и охрана. 20 от инспекциите са извършени съвместно с Дирекции „Бюро по труда". Установени са 1 050 броя нарушения, от които 440 - по здравословните и безопасни условия на труд и 610 - по трудовите права. Резултатите показват, че повечето от работодателите изпълняват основните изисквания на законодателството.

При проверките през тримесечието са установени 11 наети лица без предварително сключен писмен трудов договор. Осем от тях са открити в строителна фирма, работеща по хотел на морето, каза директорът Младен Мартинов. Работодателят вече е санкциониран за нарушенията си, сред които има още трима служители без лични предпазни средства, неподаване на уведомление за обекта в Инспекцията, както и необезопасяване на подход на строежа. Мартинов подчерта, че се правят редовни проверки на мястото, той лично е разговарял с управителя и много от нарушенията вече са отстранени.

Общо 64 акта са съставени от добричката Инспекция по труда от началото на годината. Наложени са санкции на обща стойност около 80 000 лева.

От Дирекцията отчитат още, че до момента са подадени 118 годишни декларации за условията на труд в предприятията и 504 за ненастъпила промяна. За сравнение, през 2012 г. са подадени общо 4 550. Крайният срок е 30 април, затова от ведомството препоръчват работодателите, по възможност, да предпочетат подаване по електронен път, като използват програмния продукт на интернет страницата на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда".