Реставраторът прави посланията на хората от миналото по-разбираеми
Реставраторът прави посланията на хората от миналото по-разбираеми / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Нов реставратор се обучава да започне работа в Регионален исторически музей Добрич. За работата в ателието, в Деня на музеите - 18 май, разказа в студиото на Дарик дългогодишният служител реставратор Елена Василева. Преди години там са работили 6-7 души, като различни хора са се грижили за иконите, металите, керамиката и т.н.. Сега са трима души, от които Василева е пенсионер, а новата реставраторка още се обучава, за да получи магистърска степен, каквато се изисква за тази работа.

Всеки, който иска да се занимава с реставрация, трябва да има завършено образование, като дипломи за специалността могат да се получат в Академията в София и отскоро - в Шуменския университет. Няма много млади хора, които да желаят професията, коментира Василева. Причините са две - ниското заплащане, стартовата заплата е 330 лева, както и множеството познания, които трябва да има специалиста - по химия, материалознание, биология, физика, както и по история на изкуството.

В дългогодишната си практика Елена Василева е срещнала много интересни експонати. Помни колекция боздугани, които са реставрирани трудно поради сребърните нишки, "втъкани" в желязото, от което са изработени. Предизвикателство е било и сглобяването на разпаднат метален шлем, каза тя и обясни, че най-трудно се работи именно с желязото, което най-лесно се разрушава в почвата, за разлика от златото, среброто и другите ценни метали.

Нашата работа се състои в това да предадем посланието на културния артефакт и на неговия творец на сегашните поколения, на музейната публика, сподели реставраторът. Нямаме право да се намесваме и да променяме същността на предметите - само да ги направим максимално добре изглеждащи и да възстановим разрушенията, доколкото това е възможно, добави тя.

Днес - в Световния ден на музеите, работещите в културните институти музеи и галерии символично протестират срещу унизителното заплащане в професията и липсата на промени в културната сфера, където не са актуализирани възнагражденията от 4 години насам.