Представят книгата Гид за пътешественици - Североизточна България
Представят книгата Гид за пътешественици - Североизточна България / netinfo

Премиера на книгата за Североизточна България "Гид за пътешественици" ще се състои от 18.30 часа в хотел-ресторант "Вила ди Полета" в Добрич. Автори на уникалното издание са Гавраил Гавраилов и Велина Христова, а фотографиите са на Юрий Чарийски, Соня Митова, Алек Александров, Гавраил Гавраилов.

Книгата е частен проект. В нея е публикуван за първи път разказът на Захари Карабашлиев „Костилки от череши”. Известният автор, който е с добруджански корени, е подарил своето произведение на изданието.

Целта на изданието е да се събере цялата туристическа информация за региона на едно място. Кратка история за своя род написа и художничката Велина Христова, родена в Пловдив, но живееща в Добрич. Автор на основния текст е психологът Гавраил Гавраилов, който също живее отскоро в Добрич.

Фокусът на книгата е върху възможностите за развитие на алтернативни форми на туризъм, които са актуални целогодишно и същевременно представляват интерес за пътешествениците.  В момента всички свързват Североизтока с лятото и морето. Това е твърде недостатъчно, а в последните години масовия туризъм постепенно стана сив и скучен и богатите клиенти от страната и чужбина потърсиха други дестинации.
Изследват се темите поклонничество, биопродукти, еко и селски туризъм, екстремни спортове, кулинарен и фестивален туризъм. Новият закон за туризма дефинира шест туристически региона, един от тях е Североизточна България. Той изцяло обхваща територията на Добруджанската етнографска област и това е рядък шанс за акцентиране върху местните особености като импулс за развитие на вътрешността на региона. Интерес представлява какво се случва в малките общини в Добруджа и Лудогорието.

Книгата излиза на четири езика- български, английски, руски, румънски. Това са най-използваните езици от туристите тук. Като част от първото издание се обявява конкурс за фотопис от региона с тема  „Пътят на свещената вода”. Интересни тук са северният бряг на морето, езерата, чешмите, суходолията, текетата с чудотворните извори (аязмо), река Дунав, невидимият подземен път на водата от Мадара към Дунав, обратен на пътя на християнството в този регион, символите на бахайството в двореца на кралица Мария.

В журито на конкурса се включиха интересни личности, запленени от магията тук: Юри Чарийски (фотограф, автор на снимката на корицата на книгата), Надя Иванова (етнолог, консултант по темата за водата), Велина Христова, Александър Караджов (експерт в туризма, координатор на проект за промотиране на туристическа дестинация Средни Родопи), Алек Александров ( художник, член на УС на ДПХ, дизайнер на книгата), Гавраил Гавраилов ( психолог, автор на книгата, пътешественик). Динамиката в развитието на темите ще се следи и през 2014 г. Тогава трябва да излезе нова книга с най-добрите фотописи от конкурса заедно със задълбочен анализ за развитието на специфичните теми от туризма в региона. Така ще се получи натрупване на рекламен ефект, позитивни послания и генериране на допълнителен интерес към този сравнително непознат край на България.