Представят добруджански накити и облекло в Етъра
Представят добруджански накити и облекло в Етъра / netinfo

Изложба „Традиционни накити и облекло от Добруджа” ще бъде представена в етнографски комплекс „Етър” в Габрово.

Изложбата включва 11 костюма на различни етнографски групи от Добруджа и колекция накити, дарени от писателя Петър Славински. Тя  е подготвена от Регионалния исторически музей в Добрич и ще гостува в Габрово до 20 август.

-Дарението от Петър Славински е направено през 1981 година.  Известният писател  дарява на етнографския отдел на историческия музей в Добрич колекция от над 60 накита. Те са събирани в продължение на много години от актрисата Марта Попова и нейният съпруг, написал едни от най-хубавите стихове за деца - поетът Стоян Попов, познат под псевдонима Чичо Стоян.

Колекцията съдържа златни и сребърни накити: за глава – прочелници, диадема, висулки, обеци, косичници, игли и подбрадник; за тяло – огърлици, пафти и гривни, различни фрагменти – синджирчета, кръгли тела и др. Към нея се отнася и една сребърна лъжичка. Многобройността на накитите в колекцията е потвърждение за широкото им разпространение сред българското население в периода ХVІІ – ХІХ век. Разнообразието им по предназначение, по начин на изработка и по продължителността в битуването им са свидетелство за висок естетически критерий у българските майстори златари и за приемственост в художествената традиция. Предназначени за масова употреба, те разкриват стремежа на българката към красота и съвършенство.

Традиционното облекло от Добруджа е изключително разнообразно. В резултат на големи миграционни движения населението на областта се състои от различни по своите етнографски особености групи. На относително малка територия са разпространени носии от различни краища на България. Ярка художествена оригиналност, локално своеобразие и общонационални белези отличават облеклото на преселническите групи от Тракия, Балкана, Северна Добруджа. Удобни, практични и с богата декорация, традиционните носии присъстват в ежедневния и празничен бит и са свързани със социална принадлежност и семейно положение. Изчистените форми и колорит са постигнати чрез умело прилагане на орнаментална украса, разнообразна тъканна и везбена техника и са израз на творческата фантазия, художествен усет и светоусещане на добруджанката.