Тържество в Добрич за 3 март
Тържество в Добрич за 3 март / Дарик Добрич
3 март е националният празник на България и въпреки всички „за“ и „против“, трябва да го отбележим подобаващо, смята историкът от добричкия музей Радослав Симеонов. В навечерието на празника, в Огледална зала, той прочете слово, в което говори за свободата и митовете, които дълги години витаят около нея. Един от тях е, че Освобождението на България е дошло даром - на руските щикове, а не е извоювано. Това не е така, категоричен е историкът. Според него в последните 200 години на робството, нашите прадеди са заслужили свободата си с непримиримата си борба за църковна независимост, с участието си в Руско-турските войни и други бойни действия срещу поробителя в съседни държави, с Априлското въстание, легиите на Раковски, комитетите на Левски, както и живота и делото на обаятелни фигури като Бенковски, Христо Ботев и много други. Мит има и за прозвището на цар Александър – Освободител, което не е дадено защото е освободил България, а заради реформата му да разкрепости руските селяни и да ги направи свободни хора.
 
Симеонов даде пример за национално обединение и толерантност, които според него трябва да се стараем да постигнем в такива празнични дни. През 1901 година в Добрич е открита и осветена Костницата на руските воини, загинали за Освобождението. Тя е направена, след като мястото, където са били погребани 124 руски войници, паднали в битката на ген. Цимерман с 30 000-на турска войска, е останало няколко години без охрана и е започнало да се руши. Тогава добричките управници вземат решение и преместват костите на войниците до българското гробище (сега зад паметник Хан Аспарух) - с тържествена церемония в деня, когато се чества Освобождението на Добрич от Османско робство (27 януари по нов стил). Според Симеонов ако се наложеше сега да се прави това, щяхме да се разделим на лагери про и анти Русия. Хората тогава са ни дали урок как трябва да се отнасяме към историята си и към загиналите за свободата, каза той.
 
„Трети март може да бъде честван не като ден, в който е подписан един мъртвороден договор, който е един абсолютен блъф, а като символ на възродената българска държавност, ден , в който оказваме почит на загиналите за България“, подчерта историкът.

Тържество в Добрич за 3 март
Дарик Добрич

Тържество в Добрич за 3 март
Дарик Добрич

 
На 3 март в Добрич ще бъде отслужена панихида за загиналите в Руско-турската освободителна война и празничен водосвет от 9.30 часа в храм „Свети Георги”. Военният ритуал за издигане на националното знаме на Република България и полагане на венци и цветя на признателност ще се състоят от 10.30 часа на Паметника на Хан Аспарух и Костницата на загиналите руски воини.
На площад „Свобода” от 12 часа празничен концерт ще изнесе Професионалният фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Христо Христов и музикален ръководител Живко Желев
3 март ще бъде Ден на отворени врати в Регионален исторически музей – Добрич, Военното гробище – музей, Дом-паметник „Йордан Йовков“ и Музея в Градски парк „Свети Георги“.
Цветя ще бъдат поднесени на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Захари Стоянов, Хайдут Пею Буюклията, ген.-лейтенант Цимерман, Добротица, Алея на опълченците – Военно гробище музей, Ф. М. Достоевски, паметната плоча на Хаджи Иван хаджи Вълкович.