Пламен Борисов: Покачването на цената на пшеницата и хляба е естествен процес
Пламен Борисов: Покачването на цената на пшеницата и хляба е естествен процес / БГНЕС
Пламен Борисов: Покачването на цената на пшеницата и хляба е естествен процес
37016
Пламен Борисов: Покачването на цената на пшеницата и хляба е естествен процес
  • Пламен Борисов: Покачването на цената на пшеницата и хляба е естествен процес

„Има известно движение нагоре на международните борсови цени на пшеницата. Това движение има отражение и в България и те скачат", коментира пред Дарик Пламен Борисов - търговец на зърно и собственик на „Дефко" ЕООД. Той смята, че това повишаване е естествено, както е при другите борсови стоки - горива, метали и др. Борисов припомни, че е имало и по-висока цена на пшеницата - например през 2008 година и това не е довело до сътресения.

В България в момента цената е 420-430 лева за тон пшеница с добри хлебопекарни качества и около 390 лв. за фуражната. 220-230 евро е цената на зърното на международния пазар. Според Борисов е естествено да има движение в цената на хляба, но това не трябва да се драматизира.

„Хлябът струва пари. Пшеницата е поскъпнала със 100% през последните 6 месеца. Така че няма как да правим от нещо скъпо нещо евтино. Производството на зърно е скъп процес. Някои си въобразяват, че хлябът е дар, който някой трябва да даде на народа. Не, народът трябва да плати за един добър хляб. Хлябът е нещо ценно, той трябва да се уважава и трябва да се плати за неговото качество. Народът трябва да се научи да го пести. Навремето си хранехме прасетата с хляб и се подигравахме с него. А в насъщния са вложени средства и труд. Всичко в света поскъпва - машини, поддръжка, енергия, горива, човешки труд, торове. Естествено е цената на хляба да върви нагоре", коментира Пламен Борисов.

По думите му в следващите месеци няма да се случи нищо трагично. Движение на цената на зърното ще има. Може да бъде и надолу, ако се продадат задържаните със спекулативна цел количества, защото идва нова реколта - в Южното полукълбо ще жънат след месец, а в България - след 6 месеца. Според международни експерти цената на качествената пшеница ще се задържи или леко ще се покачи, а с цената на по-нискокачествената няма да има драматични промени.

В прикачения файл чуйте още от Пламен Борисов: