Отбелязваме  97 години от Добричката епопея
Отбелязваме 97 години от Добричката епопея / Дарик Добрич

На 7 септември се отбелязват 97 години от Добричката епопея през 1916 година и 73 години от подписването на Крайовската спогодба. През целия ден в Добрич ще бъдат полагани цветя на паметните плочи на ген.-лейтенант Иван Колев, ген.-лейтенант Тодор Кантарджиев, полк. Дрангов и Кръстът - паметник на загиналите в Добричката епопея 1916 г. И днес е Ден на отворените врати във Военното гробище. Посетители ще се приемат от 9.00 до 16. 00 часа.

Добричката епопея (5-7 септември, 1916 г.) е една от победите на Българската армия по време на Първата световна война. Освобождението на Добрич и тридневните боеве за неговата отбрана са важна съставна част от Добруджанската операция на Трета българска армия. Най-критичните и решаващи боеве за отбраната на Добрич се разиграват на 7 септември 1916 година. Генерал Иван Колев взема решение да насочи своята дивизия към града. Талантливият военачалник правилно преценява, че загубата на Добрич би открила пътя на противника към Варна, а това би имало фатални последици за изхода от боевете на Добруджанския фронт.
С успешното приключване на боевете от Добричката епопея е провален планът на румънското командване за пренасяне на бойните действия на българска територия и настъпление към Варна. Същевременно сраженията край Добрич ангажират многократно превъзхождащ по численост противник - обстоятелство, което безспорно облекчава действията на българските войски при Тутракан. Успехът при Добрич и овладяването на силно укрепената тутраканска крепост позволяват на частите на Трета армия без бой да превземат Силистра на 9 септември 1916 г. и да достигнат безпрепятствено до старата българо-румънска граница от 1913 г. Следователно за малко повече от седмица е освободена цяла Южна Добруджа.

Отбелязваме  97 години от Добричката епопея
netinfo
Тясно свързано с тридневните кръвопролитни боеве на Добричката епопея е основаването на историческото военно гробище край града - едно от най-големите български военни гробища от времето на Първата световна война. Само до вечерта на 5 септември 1916 г. тук са положени телата на над 600 наши и чужди войници - в отделни и в общи братски гробове. Като цяло през периода 1916-1917 г. на територията на гробището са погребани в единични и братски гробове около 3 500 воини от 10 националности и 5 вероизповедания.