Кучешкият приют има нужда от разширяване
Кучешкият приют има нужда от разширяване / Дарик Добрич

Общинският приют за безстопанствени животни в Добрич трябва да бъде разширен, съобщи неговият ръководител д-р Михаела Тосева. Той функционира от юли 2010 г., намира се по пътя за Кобаклъка, района на бившия АПК. Капацитетът му сега е 104 животни, като той трябва да бъде минимум удвоен, за да се изпълни изискването на Закона за защита на животните за прибиране на безстопанствените кучета до края на 2015 година.

Бюджетът за т.г. на приюта е свит и стига само за медикаменти и храна на животните, съобщи още ръководителят. Засега няма съгласие от страна на общината за влагане на средства за строителни дейности, но би могло и частни фирми да подпомогнат разширяването.

Около 3 000 са към момента кучетата по улиците в Добрич, като по-голямата част са маркирани. През 2012 г. от шестимата служители на общинския приют са заловени 621 безстопанствени кучета, 311 са кастрирани; 756 - обезпаразитени; 403 ваксинирани за бяс и 355 са маркирани. През годината са осиновени едва 39 животни, като още 9 се отглеждат под надзор на граждани. В приюта са реагирали на 113 сигнала и жалби.

С предприетите мерки за кастрация през 2012-а е предотвратено раждането на около 2 000 нови животни, сочи доклада на д-р Тосева. Работено е и по предотвратяване групирането на глутници, тъй като проявите на агресия там са най-опасни.

Най-сериозен е проблемът с кучетата в кварталите "Изгрев", "Иглика" и "Балик" в Добрич, и там екипът е акцентирал при улавянето. В тези райони кучетата са масово опаразитени, а стопаните отказват да ги предадат на служителите на приюта. Работено е и в повечето производствени предприятия, охранявани обекти, фирми и бензиностанции, на чиято територия се отглеждат голям брой животни.

Голяма част от немаркираните заловени през 2012-а са изхвърлени домашни любимци, като от началото на т.г. те са над 30, съобщи още д-р Тосева. Те не могат да се върнат на улицата, защото нямат местообитание и няма да оцелеят сред другите животни, затова остават на отглеждане в приюта, заедно с агресивните, старците и малките кученца. Разбира се остава и проблемът с липсата на мерки за овладяване на популацията в съседните общини, откъдето продължават да прииждат бездомни кучета, каза тя и допълни, че служители от приюта са засичали хора да изхвърлят кучета от багажници на коли в Добрич.

В приюта искат да развиват по-активна рекламна политика, каза още ръководителят, да имат сайт, в който да са показани снимки на животните за осиновяване. За това обаче трябва да бъде назначен нов служител или да се разчита на доброволци. В екипа се надяват такива да се отзоват на апела им, за да популяризират дейността и грижата за кучетата.

При осиновяване на кастрирани кучета, припомни д-р Тосева, стопанинът не дължи такса. От налога са освободени през първата година и животните с поставен микрочип. Засега в община Добрич слагането на такъв вид марка не е задължително, а по желание на собственика.