Икономистите на БАН ще обучават студенти
Икономистите на БАН ще обучават студенти / Дарик Добрич

Икономическият институт на БАН и Висше училище Международен колеж стартират от новата академична година съвместен проект за обучение по четири англоезични бизнес специалности. Програмите са акредитирани от третия по големина университет в Обединеното кралство - University of Wales, съобщи на пресконференция в столицата  доц. д-р Тодор Радев, президент на ВУМК.

Специалностите, в които студените ще имат възможност да се обучават в София, са Хотелски мениджмънт, Международен бизнес мениджмънт, Бизнес информационни системи и Бизнес и мениджмънт.

Избрали сме програмите в съответствие с потребностите на пазара от квалифицирани специалисти, поясни зам.-ректорът на колежа доц. д-р Веселин Благоев. Обучението на студентите ще бъде 3-годишно и ще е част Британската система за контрол на качеството в образованието, допълни той. Това означава, че учебният материал, както и формата на изпитите, ще бъдат по стандартите на висшето образование в Обединеното кралство. Изпитите за тези специалности ще се провеждат по едно и също време у нас и в University of Wales, а работите на студентите ще се оценяват освен от български, и от британски преподаватели.
Завършилите 4-те програми ще получават две дипломи за бакалавър - българска и британска. Това ще даде възможност на нашите възпитаници да получат напълно идентични знания, подготовка и признание, както колегите им на Острова, поясни д-р Благоев.

Предимството на обучението в съвместните програми на Икономическия институт и ВУМК е освен в качеството, и в достъпната цена, изтъкна зам.-ректорът на колежа. 2880 евро на година ще струва следването в България. За сравнение годишната такса в университета в Обединеното кралство е 3300 паунда.

Целта на съвместния ни проект е създаване на конкурентен продукт на пазара на образователни услуги у нас, каза ст. н. с. II ст. д-р Митко Димитров, директор на Икономическия институт на БАН. Според него повишаването на качеството на обучение у нас може да стане чрез отваряне на университетите към научните постижения от една страна и по-силното ангажиране на Българската академия на науките в подготовката на млади професионалисти от друга. За по-добрата подготовката на студентите в новите програми ще съдействат 50 хабилитирани преподаватели от Института, които са международно признати специалисти в сферата на икономиката, допълни д-р Митко Димитров.