Грийнпийс: Няма доказателства за безопасността на два румънски реактора
Грийнпийс: Няма доказателства за безопасността на два румънски реактора / netinfo

Няма достатъчно доказателства, че З-ти и 4-ти блок на румънската АЕЦ”Черна вода”, които предстои да бъдат изградени, ще са безопасни за населението в България и Румъния. Това заяви в Добрич представителката на Грийнпийс – България Албена Симеонова. Тя присъства на общественото обсъждане на доклада за въздействието върху околната среда на българска територия на двата нови реактора на АЕЦ "Черна вода" .

Обсъждането бе в Добрич, защото градът е само на 100 км. по въздух от атомната електроцентрала в румънския град Черна вода. Четири села от Добричка област попадат в рисковата 50-километрова зона около съоръжението. На срещата в добричката Областна управа присъства 12 членна делегация от експерти от северната ни съседка и две представителки на българското МОСВ.

Канадските реактори, които ще бъдат инсталирани в Черна вода, са известни с отделянето на значително количество тритий, който е вреден за майки с деца и бременни, твърдят от Грийнпийс. От румънска страна обаче не бяха дадени достатъчно аргументи срещу това твърдение.

Намерението на румънците е да инвестират в двата реактора 2,5 млрд. евро. Блоковете ще бъдат пуснати в експлоатация до 2016 година. Продължителността на живота им е 30 години. Годишното производство на ел.енергия ще е около 10 милиарда киловатчаса. Очаква се цената на един мегават час да бъде около 28-30 евро.

Презентацията на доклада за ОВОС на реакторите бе направена в Добрич на румънски език без качествен превод. По тази причина липсваше и дискусия по проблемите. Самият доклад е изготвен на румънски и на английски език, но не и на български.