Елка Няголова и Алексей Щелкунов в Шабла
Елка Няголова и Алексей Щелкунов в Шабла
Среща с творчеството на поетесата Елка Няголова се състоя в Зеления образователен център в Шабла. На нея присъства и руският писател и дипломат Алексей Щелкунов. Двамата представиха своите последни издадени книги: тя - стихосбирката „Шест грама“ и поетичният сборник на руски „Ангел в пещере“, а той – документалната си белетристика, „Ангел милосердия“.

Срещата бе открита с няколко песни за Добруджа на певческа група за народни песни „Кария“ при шабленския пенсионерски клуб „Надежда“. Елка Няголова представи „Шест грама“ като прочете свои стихотворения за майката, Родината, любовта, като завърши с „Кадри от един тротоар“ и „Мое клонче напъпило“ – стихотворения, посветени на идните поколения. Любителите на мерената реч се впечатлиха от „Сон об одной золотой пуговице“, в превод на руски на настоящия главен редактор на „Литературная газета“, Максим Занушев.

Алексей Щелкунов сподели как преа десетте години, докато е бил дипломат в руското посолство в София, той е натрупал по неговите думи „най-голямото си богатство“ – познанството си с хиляди български интелектуалци, както и възможността да опознае красотата на България и на нашия фолклор. „Имах щастието да работя с уникалния по богатството си руски Държавен архив, но аз бях просто един дипломат, чиновник.“ – сподели Щелкунов. Писателят представи накратко и книгата си „Дипломат России“ за граф Николай Павлович Игнатиев и ролята му в Освобождението на България. Новата, „Ангел милосердия“, е за битието на дъщеря му Елеонора като милосърдна сестра по бойните полета на Първата световна война.