Добруджански ученици играха голф в Шотландия
Добруджански ученици играха голф в Шотландия / netinfo
Ученици от Добрич посетиха родината на голфа Шотландия от 29 май до 2 юни. Пътуването бе организирано от младежкия голф клуб “Виктор”. Петя Хараламбиева и Божидар Димитров от ПМГ “Иван Вазов”, Трифон Гецов от езикова гимназия “Гео Милев”, Христина Енева от ФСГ “Васил Левски” и Траяна Енева от Спортното училище тренират голф от десет месеца. В Шотландия те проведоха тренировки на едно от стоте най-добри в света игрища за голф – Кингсбарнс. Българските ученици гледаха и турнир по голф за световната купа “Къртис” за жени – аматьорки.

За пръв път в историята на голфа турнир за жени-аматьорки се провежда на Старото игрище в Сейнт Андрюс. Това е най-известното игрище в света и е построено преди 600 години. Досега там са голфирали само мъже професионалисти. Добруджанчетата имаха уникалния шанс да придружават състезателките и да наблюдават играта им от непосредствена близост на самото Старо игрище. Такава е била традицията преди стотина години.

Българчетата влязоха и в клубната къща на Кралския и античен голф клуб в Сейнт Андрюс. Клубът е с 250-годишна история. Патрон е кралица Елизабет Втора. Нейният син Ендрю е бил капитан на клуба. Кралският и античен голф клуб управлява голфа в над 130 страни в света, включително и България. В къщата се намират реликви от този спорт, като например стикове на големи играчи отпреди двеста и повече години. На централно място са изложени и Сребърният колан и Сребърната кана – това са наградите за победителите в най-старото и престижно първенство при професионалния голф за мъже – Открития шампионат на Великобритания.По принцип клубната къща е достъпна само за 1800-те члена на клуба, но младите голфъри от България са успели да получат официални пропуски.

Младежите са се срещнали и с Дънкан Уиър, секретар в Кралския и античен голф клуб. Българчетата получиха подаръци на стойност 400 паунда, а от своя страна дариха на Уиър добруджанска дюлева ракия.

Местни медии от региона на Сейнт Андрюс също са проявили интерес към българските гости.