Днес е Сретение Господне
Днес е Сретение Господне / Валентина Добринчева

На 2 февруари православната църква отбелязва празника Сретение Господне - представянето на нашия Бог в храма. На четиридесетия ден след рождението си Иисус бил занесен в Иерусалимсия храм, за да бъде посветен на Бога съгласно Мойсеевия закон. По същото време също Светата Божа майка преминала ритуално пречистване и принесла жертва две гургулици. В храма отишъл праведния старец Симеон, който от много столетия очаквал да види Христа. Нему било обещано, че няма да вкуси смърт, докато не види Спасителя на света. Той поел младенеца от ръцете на майка му, прегърнал го и произнесъл пророческите слова със смисъл: Сега вече ми позволяваш да поема пътя на отците си. Сега вече ме оставяш да прекрача прага на смъртта и той не е страшен за мене, защото аз видях спасението, моето спасение, спасението на твоите люде. В храма била и пророчица Анна и тя възторжено прославяла Бога. Така праведният Симеон и пророчица Ана, изпълнени със светия Дух, потвърдили че младенецът е новороденият Месия. На другия ден след този празник се чества паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна.

Вдъхновени като Симеон, членовете на църквата могат да очакват своята собствена среща с Господа на този ден. Сретение Господне е един от дванадесетте велики празници през годината. По благочестив обичай и днес новородените деца на 40-ия ден от рождението им се занасят в храма за благословение и на майките се чете определена молитва.

В народния календар този ден е известен още като Зимна Богородица, Вълча Богородица. Спазва се строго половото въздържание: така ще се увеличи плодовитостта на домашните животни и те ще бъдат живи и здрави. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо - мъжко или женско.