В Балчик продължава Виа Понтика
В Балчик продължава Виа Понтика / netinfo
С фотоизложба, ателие по калиграфия и театрален спектакъл продължава днес програмата на Международния фестивал на младите в изкуството Виа Понтика в Балчик.
 
В ДКИ КЦ “Двореца“ ще бъде открита изложбата „Маски? II”. Фотосите са на Дамян Хаджииванов. Началният час на събитието е 14, а мястото - Учебен център по изкуствата в “Двореца“. Авторът обединява визуално творци от различни изкуства в България, които, „поставени в ролята на модели, демонстрират тясната връзка между емоциите и маските, които носим, за да скрием чувствата си.”
 
Кадрите са в ограничен тираж, а средствата от продажбата им ще бъдат дарени за закупуване на роял за Културен център „Мелницата” в Балчик.

С късометражно кино започва фестивалната програма на „Виа Понтика” 2018
 
В рамките на единадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството днес в културен център „Двореца” започва и творческото ателие по калиграфия. Ателието се случва за първи път в историята на „Виа Понтика”. То ще бъде водено от проф. д-р Кристина Борисова и Жаклина Жекова - докторант, катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия - София.
 
„Обща история на калиграфията“, „Анатомия на буквите“ , „Контраст – различни инструменти, различни наклони“, „Разстояние между буквите – игра на черно и бяло“, „Ритъм и композиция“ са темите в лекционната част. Практическата  работа ще се извършва с твърди инструменти за писане - класическо право/скосено перо, каламос, стилус, и с меки инструменти за писане - плоска четка, обла четка, с алтернативни инструменти. В рамките на три дни участниците в ателието ще имат възможност да се докоснат до калиграфското писмо. 
 
Последното събитие във фестивалната програма на 13 септември е театралният спектакъл „Седемте козлета и вълкът” с начален час 18. На сцената на читалище „Паисий Хилендарски” ще излязат третокурсниците от  НАТФИЗ, специалност „Актьорство за куклен театър“ от класа на доц. Майя Енчева . Постановката и режисурата са дело на проф. Боньо Лунгов, доц. Майя Енчева и доц. д-р Константин Каракостов.