Да не забравяме, че имаме прабаби, които са творили красота
Да не забравяме, че имаме прабаби, които са творили красота / снимки: Валентина Добринчева
Да не забравяме, че имаме прабаби, които са творили красота
21324
Да не забравяме, че имаме прабаби, които са творили красота
  • Да не забравяме, че имаме прабаби, които са творили красота

Ръчно изработени битови кукли, високи около 20 сантиметра и облечени в национални носии от различни райони на България, са експонирани в хаета на Етнографската къща в Добрич. Куклите са изработени от приложничките Мария Павлова и Зинка Кешишян.

При представянето на колекцията им, уредникът Надежда Иванова обърна внимание, че експозицията на Етнографската къща е обновена, като именно хаета се ползва за временни изложби. Иванова сподели, че покрай куклите на двете добричлийки се е посветила на темата и е разгледала доста информация в интернет, но не е открила толкова прилежно и подробно направени битови кукли, особено с автентични носии от всички краища на България, с шевици, колани, украси за глава и всичко необходимо. "Би било удачно, ако тези кукли се ползват за подарък на високопоставени гости на град Добрич", предложи етнографът.
 
Мария Павлова е завършила педагогическо училище и Икономика на промишлеността. Повече от 15 години се занимава с изработването на национални кукли. Зинка Кешишян е работила над 20 години като музикален ръководител и педагог в Добрич и региона. Нейно хоби са шевиците и дантелите. Прави битови кукли и различни декоративни пана използвайки мотиви от традиционния български фолклор.

Мария Павлова със своята гигантска кукла - кюстендилка. Чуйте в прикачения файл от нея какво я е подтикнало да изработва куклите.