Частните училища в Добрич готови да намалят таксите, щом получат държавна субсидия
Частните училища в Добрич готови да намалят таксите, щом получат държавна субсидия / Дарик Добрич

„Подкрепям идеята държавата да отпуска субсидия за учениците в частните училища, дано само проектът наистина да се реализира. Ще направим своите калкулации и ще  намалим таксите за нашите ученици” – заяви в ефира на Дарик Нели Николаева – управител и директор на частната профилирана гимназия „Леонардо да Винчи” в Добрич.

От учебната 2013/2014 година хазната ще започне да превежда на частните училища същите пари, които сега дава за издръжка на учениците в държавните школа, предвижда новият законопроект за училищно образование. Между 1200 и 1400 лева е годишната издръжка на ученик в държавните и общински училища в зависимост от големината на общината. Добрич попада в първа група общини, за които се превеждат по 1200 лева на ученик. По толкова ще получават вече и възпитаниците на частните школа. Субсидията ще се разходва за заплати и осигуровки на педагогическия персонал и стриктно ще се следи за усвояването й, предвижда проектозакона.

„Не трябва да разделяме училищата на частни и държавни, а на такива, които предлагат добро, качествено образование и други, с по-слаби резултати. Това би трябвало да бъде основният критерий за избор, включително и за субсидиране на училищата - коментира Нели Николаева.

3 100 лева е годишната такса за обучение в частната профилирана гимназия „Леонардо да Винчи”. Около 2 000 лева пък е таксата в гимназията по туризъм и предприемачество „Райко Цончев”. Двете училища са единствените частни школа в сферата на средното образование в Добрич.

„Таксата не е тази, която формира приходите в частните училища, привличаме средства от проекти и партньорства, за да поддържаме качествено образование” – коментира за Дарик и доц. Тодор Радевректор на ВУМК и управител на гимназия „Райко Цончев”. Той подчерта, че само 10 млн. лева са заделени от държавата за изравняване на субсидирането на държавните и частните училища, което е под 1% от общия държавен бюджет, предвиден за образование в България, надхвърлящ 1 милиард лева.

Управителите на двете частни гимназии в Добрич категорично опровергаха битуващото мнение, че в частните училища учат само децата на богатите и съобщиха, че предлагат облекчени финансови условия за деца с отличен успех от семейства с ниски доходи.