Арх. Боян Коларов: Общината да ремонтира това, което не може да бъде счупено
Арх. Боян Коларов: Общината да ремонтира това, което не може да бъде счупено / Дарик Добрич
Арх. Боян Коларов: Общината да ремонтира това, което не може да бъде счупено
23191
Арх. Боян Коларов: Общината да ремонтира това, което не може да бъде счупено
  • Арх. Боян Коларов: Общината да ремонтира това, което не може да бъде счупено

За новия проект на община Добрич - да тегли кредит от 10 млн. лева, с които да се ремонтират и изградят детски и спортни площадки в града, да се преасфалтират улици, да се поправят спирки и междублокови пространства, разговарям с арх. Боян Коларов. Той присъства на публичното обсъждане на плана на кметството.

Успяха ли да Ви убедят кметовете? Това ли са най-належащите обекти, според Вас, или в общината пропускат нещо?

Аз не съм привърженик на просто критикуването на общинската администрация. Ние, които не сме общинска администрация, със сигурност нямаме възможност да направим преценката така, както я правят те. При тях са събрани всички жалби, натрупани с годините, за тях е единствено възможно да ги пресеят, да преценят кои са най-стари, кои са най-масови, и ние няма как, според мен, да се изказваме в тази посока - това ли е най-подходящо или не. По време на обсъждането се чу от другите, които се изказаха, аз също казах нещо в този смисъл, че това ще бъдат едни пари, които ние така или иначе ще дадем и мен лично ме боли сърцето, че всички обекти, които ще останат надземни, ще бъдат подложени на един бъдещ вандализъм, тъй като в община Добрич все още няма контрол над каквото и да било. В Добрич всеки, било по светло било по тъмно, може да си паркира колата върху която и да е зелена площ или който и да е тротоар, всеки ако не по светло, но по тъмно, може да троши да чупи безнаказано, всеки може да открадне каквото си поиска и докато не се разреши този проблем, за който ще бъдат необходими години, аз лично не бих дал пари за детски площадки и спирки. Просто смятам, че те ще бъдат пари на вятъра, а ние така или иначе ще ги дадем, ще ги получим от някоя банка или финансова институция, после ще трябва да ги връщаме. И докато връщаме този заем, тези спирки и детски площадки ще бъдат начупени, след което ние ще трябва да ги правим отново.

Това мнение не е само Ваше - споделят го и други - Атанас Атанасов, Ангел Атанасов, а и самият кмет, която на оперативка сподели, че също е против ремонтите по детските площадки, защото много ги чупят и смята, че там трябва да се стигне до съгласие те да бъдат охранявани и от етажните собствености - т.е. входовете и блоковете. Дорасли ли сме за това? Кметът казва още, че няма ресурс за общинска полиция. Докъде е длъжна общината и откъде гражданите?

Ако ме питате за личното ми мнение, аз за ресурса вече съм се изказвал. Смятам, че трябва да се намери законната форма за едно такова решение - аз лично си го представям много просто - трябва да има назначена една група, чиято работа е само следене и санкциониране на нарушителите. Като казвам нарушители, имам предвид за всичко.

Група към общината имате предвид?

Не съм сигурен, че трябва да бъде към общината. Тя трябва да има разрешението на общината. Лично аз смятам, че едни събрани глоби не е задължително да влизат в общинския бюджет, защото тяхната цел не е да пълнят общинския бюджет, тяхната цел от моя гледна точка е да ни научат да спазваме правилата. Тоест ако искат да си прибират 100% от сумите, които ще прибират от глоби, аз бих им ги подарил, ако целта е ние, гражданите на Добрич, да бъдем научени да спазваме правилата. Може и да не разбирам от общинска администрация и да не познавам изцяло българското законодателство, но никой не може да ме убеди, че няма законова форма под която това да може да бъде осъществено - сигурно има, просто някой трябва да я потърси.
А иначе, колкото до публичното обсъждане и конкретните обекти в проекта, то беше закономерно, че нямаше голямо посещение в залата, а и предложенията, които се чуха, говорят пак за едно отношение на гражданите на парче.

Локално мислене - всеки за своето?

Именно, естествено. В тази връзка аз отдавна мечтая добричкото общинско ръководство да търси чести срещи с гражданите, толкова чести, че да могат да се обсъждат важните проблеми на града, а не в годината веднъж. Миналата година имаше една среща, която представи транспортната схема и тази година има една, която представя благоустрояване за 10 милиона. Ами през другото време никой не пита гражданите какво искат, имат ли идея какво ще се случва с нашия град, в каква посока ще се развиваме!?!

Те може би го споделят на приемните дни на кметовете, но не под формата на дебат или публичен разговор?

Разбира се - какво общо имат приемните дни! Приемните дни могат да доведат до събиране на някаква информация, обаче дебатът е много важен с това, че той ще подтиква останалите да мислят по някакъв проблем.

Да направим някакво обобщение. Вие какво пожелавате - към какво решение би било добре да се придържат в общинския съвет на 30 ноември - да махнат ли ремонтите на детските площадки и спирките от проекта?

И аз ще въздъхна като кметицата на обсъждането. Не могат да се дават съвети в такъв момент, но аз като човек, който за в бъдеще ще трябва да ги изплаща тези 10 милиона лева, предпочитам да ги дам за нещо, което не може да бъде счупено - подземна инфраструктура, нещо което не е достъпно за масовия вандал.

Вижте мненията на други участници в публичния дебат: