25 възрастни и 10 деца са настанени в приюти за бездомни в Добрич
25 възрастни и 10 деца са настанени в приюти за бездомни в Добрич / Дарик Добрич

35 души са настанени в приюти за бездомни в Добрич, показа проверка на Дарик. 10 от тях са деца. В приюта към храм "Света Троица" се приемат само майки с деца, а мъжете се насочват към подслона на фондация "Ръка за помощ". Там сега има 7 мъже, които са с един повече от наличния капацитет. Ръководителят Александър Иванов обясни за Дарик, че приетите спят в едно помещение, в сграда общинска собственост, предоставена за безвъзмездно ползване. 90% от мъжете са възрастни и със заболявания. Най-младият е на 33 години. Приютът работи от октомври 2013 г. и се е напълнил още през първите месеци. Стараем се хората да си извадят документи, ако нямат, да ги регистрираме в ТЕЛК или да ги насочим към социален дом за постоянно пребиваване, обясни Иванов. Въпреки, че приютът е създаден с идеята бездомните да пребивават в него само 3 месеца, има хора, които са там от една година, но ръководството казва, че няма намерение да ги изхвърли на улицата, защото това не би решило техния проблем. Последният обитател е прибран наскоро от улицата - живеел с два дюшека в горичка в района на болницата. Нямал лична карта от 24 години, но с помощта на социалните работници след дни ще му бъде издаден документ за самоличност. Най-честа причина хората да попадат при нас е развод, след който те са се алкохолизирали, сподели Иванов.

В приюта към "Света Троица" е препълнено, има 18 жени и 10 деца, каза председателят на храма отец Емануил. В празничните дни много хора са потърсили главно храна в църквата. През декември са настанени няколко майки с деца. Главният проблем е осигуряването на отоплението на сградата, тъй като за парното се разходват над 2 000 лева месечно. Тук също свещениците и служителите на храма помагат на бездомните да се сдобият с документи и с работа. Всички майки се справят и поработват някъде, спестяват пари, за да наемат квартира, децата ходят на училище, разказа отец Емануил. Той поясни, че идеята е да не се задържат дълго настанените в приюта, за да може да се помогне на повече хора. Въпреки това и тук има приети преди година и повече. В духовния център към храма, чийто създател е покойният отец Стоян, се настаняват бездомници от 2008 година.

От дирекция "Социално подпомагане" обясниха, че на бездомните не може да се изплаща месечна социална помощ, защото нямат постоянен адрес, който трябва да се декларира при отпускането на всички видове държавно подпомагане. Служителите помагат на нуждаещите се като им съдействат с издаването на документи, за връзка с близки или за настаняване в институции за постоянно. Има вариант и за отпускане на еднократна помощ за медицински разходи при здравни проблеми, като размерът й се определя от заболяването.