/ / Gulliver/Getty Images
Тази година в област Добрич ще заработят поне 10 нови предприятия за преработка на етерично-маслени култури, сподели пред Дарик Стефан Иванов. Той отглежда над 800 дка с лавандула и други култури в Добруджа и Южна България. По думите му нови инсталации се правят в Каварна, Крушарско, с. Телериг, а някои съществуващи увеличават мощностите си. В селата Соколово и Поп Григорово също има нови дестилерии.

Наши учени с иновативен метод за пелети от лавандула

Иванов не споделя мнението, че площите с лавандула се разрастват прекомерно и скоро няма да достигат инсталациите, които да я преработват. Пазарът според него е сигурен, защото маслото е търсен продукт.

„Дали площите са много или малко – времето ще покаже, пазарът сам ги регулира тези неща. Земеделието не е математика, това е фабрика под открито небе. Реколтата може да се провали за секунди при неблагоприятни условия и да няма масло”, коментира Стефан Иванов.

лавандула поля
/ Gulliver/Getty Images

Той твърди, че миналата година нелоялни прекупвачи на масло са вдигнали цената му. Фермерите, очаквайки още по-високи цени, задържали продукта, но очакванията им останали напразни. В момента изкупната цена е 160-170 лв. за килограм масло при 250 лв. миналата година.

Нивите с лавандула драстично са се увеличили, последствията за пазара може да са лоши


Има голям интерес към българския лавандулов разсад и България изнася в Молдова, Румъния, Турция и Гърция. Имало запитвания от Украйна и Индия.  В момента цената на разсада в България е 14-20 стотинки.

Прогнозите са, че тази година засетите с лавандула площи в Добруджа ще надхвърлят 60 000 декара, като новите насаждения ще бъдат над 20 хил.дка.