/ Кадър: БТВ
Следователят от Бургас Иван Христов окончателно е освободен от съдебната система поради несъвместимост. Наред с професията, която упражнява, той е извършвал и търговска дейност – управлявал е барове и ресторанти по морето, което е забранено от Закона за съдебната власт. Това става ясно от решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), посочва правният портал lex.bg.
 

Обвиниха несебърски следовател, упражнил принуда спрямо полицаи


Отделно следователят е обвинен в злоупотреба със служебното си положение след стрелбата срещу Димитър Желязков – Митьо Очите в Слънчев бряг преди близо две години, заради което беше временно отстранен от длъжност.

Дни по-късно Иван Христов, който до преди това беше с изнесено работно място в Несебър и Слънчев бряг, а после беше върнат в Бургас, беше привлечен като обвиняем. Тогава прокуратурата заяви, че той ще отговаря по чл. 283 от НК, според който длъжностно лице, което използва своето служебно положение, за да набави за себе си или за другиго противозаконна облага, се наказва с до три години затвор.
 

Следователят Иван Христов: Живея скромно, почти в казармени условия


Впоследствие прокурор Рени Кирилова от тогавашното Специализирано звено „Антикорупция“ в СГП подаде сигнал срещу Иван Христов до Етичната комисия на Прокурорската колегия. В него тя твърди, че има данни за несъвместимост с магистратската длъжност по отношение на следователя. Той бил сочен като действителен собственик на хотел и заведение от разпитани по досъдебното производство срещу него свидетели, които работят във въпросните обекти - камериери, сервитьори и т.н.

Самият Христов по онова време заяви, че за заведението и хотела е теглил кредит от 100 000 евро, а всичко друго са спекулации. Парите получил като ипотекирал апартамента си в Бургас, който е купил с пари от престоя му в Камбоджа. Навремето жилището струвало 15 000 долара, а сега било оценено на 144 000 евро.

В доклада по сигнала срещу Христов от прокурор Рени Кирилова са цитирани и показанията на 14 души – бивши служители във въпросните търговски обекти и полицаи. Началниците на сектори „Криминална полиция“ и „Охранителна полиция“ в Несебър пък свидетелствали за пряка намеса на Христов в работата им при проверка на сигнали.
 

Разследват следовател от Слънчев бряг за контакти с криминалния контингент


ВАС обобщава, че всички свидетели са категорични, че Иван Христов публично е демонстрирал, че е фактическият собственик на барове и ресторанти, че еднолично взима решения за тяхното управление, а присъствието на съпругата и децата му било формално.

Петчленният състав не дава вяра на показанията на двама свидетели, които казали, че не познават Христов като собственик, а като съпруг на собственичката и обръщението „шефе“ било само израз на уважение.

ВАС изтъква, че целта на промяната е да се засилят гаранциите за независимост и безпристрастност на магистратите, както и да бъдат премахнати всички предпоставки за упражняване на влияние върху органите на съдебната власт. Пред „Дарик“ Христов заяви, че към настоящия момент се въздържа от коментар.