/ Община Поморие
Доц. Петя Георгиева и екипът ѝ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще представят резултатите от археологическите проучвания на обект Козарева могила.

Находките от Козаревата могила на показ, поморийци ще отбележат битката при Ахелой

Освен любопитните артефакти, открити в рамките на последните 2 сезона, ще бъде подготвена и презентация от снимки. Представянето ще се състои на 30 август от 11.00 часа, в читалище „Атанас Манчев 1920“-Каблешково.

Обектът Козарева могила представлява селище и некропол, намиращ се край Каблешково и датиращ от началото на енеолита - V хилядолетие пр. Хр. Повечето пластове на обекта са от каменно-медната епоха.

Разкопките на селищната могила са разкрили южните части на две големи, частично вкопани сгради от късно енеолитен период. До праисторическото селище е открит и некропол от ранния енеолит.

В горната част на могилата се достига до един горял хоризонт, който бележи края на късния енеолит. Това е времето, когато в технологично отношение културата по тези земи е най-високата в света - първата най-ранна металургия, най-ранно обработените злато и метал. Счита се, че именно на това място е бил центърът на културата, затова ги наричат несъстоялата се цивилизация или първата европейска цивилизация