Точни и конкретни насоки за действие в случаите на насилие поискаха медиците от прокуратурата.
Точни и конкретни насоки за действие в случаите на насилие поискаха медиците от прокуратурата. / Снимка: Прокуратура-Бургас/Пресслужба
Криминализиране на насилието срещу медици искат магистратите от Бургас. От Районната и Окръжната прокуратура настояват за промени в чл.144, ал.2 от НК, където изрично, като обект на защита да се предвидят и медицинските специалисти. С тези стъпки се цели изготвяне на предложение за промяна в Наказателния кодекс, която да приравни всички медицински лица на длъжностни такива. Настоящата съдебна практика определя, че длъжностни лица са само тези, които упражняват административни правомощия в лечебните заведения, но не и останалата част от лекарския екип или служителите в болничните заведения. В предложението на бургаската прокуратура се мотивира извод за промяна в закона, която да постави всички медицински работници под еднаква закрила от закона. Искането е продиктувано от зачестилите случаи на нападения срещу медицинските екипи, а целта е те да се защитят от посегателства.

Това стана ясно днес на среща между административният ръководител на Окръжната прокуратура Георги Чинев, шефът на районната магистратура Иван Кирков, зам. - директорът на УМБАЛ – Бургас д-р Светлозар Георгиев и д-р Здравка Инджова,  началник на отделение „Спешна медицина“ в университетската болница.

Разговорът се проведе по изрично настояване на медиците. Д-р Георгиев изрази тревогата, която колегите му изпитват при ежедневната си работа в в болницата. И посочи, че случаите на физически, но най-вече на вербален тормоз, спрямо работещите в здравното заведение стават ежедневие. Това налага предприемането на спешни мерки, които в максимална степен ще защитят медиците.

Обвинител №1 на Бургас Георги Чинев декларира пълната подкрепа на прокуратурата за съдействие в случаите на упражнено насилие срещу медицинско лице. И подчерта, че могат да подадат сигнал до магистратурата и по електронната поща.