Личните лекари в Бургас поискаха потребителската такса за пациентите да бъде увеличена, като тя се обвърже с процент от минималната работна заплата.

Безсрочен протест на служителите на РЗИ в Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Потребителската такса трябва да бъде увеличена, защото тя има две основни функции – първата е регулаторна, която да регулира потока от хора и да предпазва здравната система от свръхизползване на здравни услуги, за които няма нужда. И второ тази потребителска такса съществува навсякъде в Европа и тя трябва да бъде такава, че да можем да осигурим качествено здравеопазване - да бъде топло, светло, дезинфекцирано и да имаме сътрудник, който да посреща пациентите и да помага”. Това заяви за DarikNews.bg д-р Пламен Панайотов, който е зам.-председателят на Регионалното сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургас.

Стела Костадинова

Той обясни, че потребителската такса у нас е замразена от 2012 година въпреки инфлацията.

Преди близо 10 години тя беше обвързана с минималната работна заплата или 1% от нея. Сега пациентите плащат 2.90 лв., а пенсионерите по 1лв. Ние настояваме това съотношение между потребителската такса и минималната работна заплата да бъде възстановено и тя да се плаща от всички. А тези групи, които са освободени от такса, тяхната финансова тежест да бъде поета от съответната структура или министерство, което ги освобождава. По този начин ще имаме равнопоставеност между пациентите. Сега от такса са освободени децата до 18 години, хората с хронични заболявания и ТЕЛК . В България има 1 милион здравно неосигурени, от които здравната система губи 360 млн. лв. годишно от непостъпили здравни такси”, коментира още д-р Панайотов.

По думите му, ако предложението бъде прието, то потребителската такса ще стане около 8 лв. Това ще бъде и една от стъпките за привличане на млади медици като общопрактикуващи лекари.

В момента в Бургас незаети практики са около 20%. В България има 3600 населени места, които са без личен лекар.