инж. Дарина Ташкова – зърнопроизводител: Земеделието е битка с вятърни мелници
инж. Дарина Ташкова – зърнопроизводител: Земеделието е битка с вятърни мелници / www.dari.fermer.bg
инж. Дарина Ташкова – зърнопроизводител: Земеделието е битка с вятърни мелници
46787
инж. Дарина Ташкова – зърнопроизводител: Земеделието е битка с вятърни мелници
  • инж. Дарина Ташкова – зърнопроизводител: Земеделието е битка с вятърни мелници

Инж. Дарина Ташкова е собственик на фирма „Агродар България" ЕООД. Тя се занимава с производство и търговия с елитни сортови семена и посадъчен материал.
Завършила е Техническия университет „Ангел Кънчев" в Русе, специалност „Комплексна механизация и поточни линии в машиностроенето". След това учи „Бизнес и мениджмънт в УНСС". Сега ръководи средно стопанство, което се занимава с конвенционално земеделие на над 10 хил. дка земя.Тя е регионален представител на Асоциацията на земеделските производители в България.

„Непрекъснато трябва да си в крак с новостите, нужно е да следиш промените в законодателството, за да си в час и да можеш да реагираш на всяка една пречка, която се поставя от администрацията в земеделието. И в същото време е нужно да си в крак с науката, защото земеделието трябва да се развива". Това е печелившата рецепта за оцеляване на инж. Дарина Ташкова, която е земеделски производител от 2003 г.

Съчетание на наука и производство дава възможност за максимално решение на проблемите в условията на икономическа криза. Според нея има много млади хора, които се интересуват от земеделие, но спирането и пускането на програми, ограничените бюджети, тежките административни процедури отказват много от тях. „Земеделският производител трябва да е ангажиран в своята област, а той е принуден да прави непрекъснато справки и то за едно и също нещо", коментира Ташкова.

Друг голям проблем е разпокъсаността на земята, в момента които трябва да се правят големи парцели за комесиране. Унгарци са посетили фирмата й и са били учудени от безкрайните малки площи за обработка. В Унгария земята е вкарана в единен регистър. Всеки земеделски производител може да каже колко земя иска да работи и с каква цел, получава талон, на който му е описана площа, границите и вида на земята. Въз основа на това плаща рента, не се занимава с подписване на договори със собственици, като са прекратени всякакви бюрократичните спънки.

„Политиката и земеделието са две различни неща, защото политиците не разбират от земеделието, а земеделците от политика. Необходими са кадри, които да познават проблемите в сектора, за да може да се работи добре", каза Ташкова. Като пример тя даде получилото се в интегрираната система за администрация и контрол. Всички земеделски производители са очертали своите граници, но се оказало, че в нея има национални и черни пътища и така се получава застъпване. Чертането е ставало със съдействието на държавни служители, а земеделските производители няма откъде да знаят, че преди това там е имало пътища. "Ако държавата прави това за да ни лиши от субсидии, не е коректно от нейна страна. Ние не искаме да излизаме виновни със застъпани площи. Необходим е по - добър диалог между държавните институции и земеделците", категорична е инж.Ташкова.

чуйте интервюто в звуковия файл: