Проф. Милен Балтов в "Икономистът говори"
Проф. Милен Балтов в "Икономистът говори" / Дияна Бедросян /дарик радио
Възможности с помощ от "големите" в бизнеса: Цените да падат, а зелената енергия да става по-достапна
Икономистъ за битката за мощ
101438
Икономистъ за битката за мощ
  • Икономистъ за битката за мощ
Общият обем на мощностите, които са свързани с производство на възобновяема електрическа енергия вече е 8, 5 MWh. Този вид енергия търпи постоянни критики за цената си. "Звучи като мантра, която си повтаряме всеки път щом си видим сметките за тока. Това обаче е теоритично, реалността е друга. Беше скъпа в началото, когато в разполагането на мощности имаше много иновации.  За последните 10 години в САЩ, например стойността й е спаднала драстично. От 2010 до сега цената на добиваната от вятър енергия е спаднала с 70%, а тази от соларните панели с почти 90 на сто".  Това коментира в рубриката на Дарик Югоизток "Икономистът говори", проф. д-р Милен Балтов. 

По думите му, спред причините за драстичния спад е налачието на значим пазар от компании, които избират да купуват този вид енергия. Големите корпорации в САЩ, ясно са заявили решението си да достигнат 100% консумация на еленергия от възобновяеми източници. Това се случва само преди седмици, а сред компаниите се нареждат гиганти като "General Motors", "City groups", "Disney". "Сред тях  е и "Google", която може би звучи незначително. Всъщност именно тази компания, консумира енергия, колкото цялата държава Естония. Тези сериозни корпорации, работят директно с производителите на електроенергия, но само, ако са на територията на един и същ щат.  За жалост, в над 50% от случаите, уж свободния пазар, всъщност не е. Причината е, че все още няма как да си купиш "зелена енергия" от друга държава в ЕС или в ситуацията с Америка - от различен щат.  На този етап тази търговия е блокирана. Ето защо е разработен един виртуален пазар на възобновяемата енергия", уточнява икономистът. 
За времето, в което достъпът до зелена енергия ще бъде лесен, а цената ниска и за мерките, които предстои да бъдат предприети за да се случи това, чрез големите корпорации, чуйте повече в звуковия файл от икономиста проф. д-р Милен Балтов: