Учени от цял свят ще дискутират в Бургас проблемите на дигиталното представяне на културното и научно наследство
Учени от цял свят ще дискутират в Бургас проблемите на дигиталното представяне на културното и научно наследство / netinfo
От 7 до 9 септември 2017 г. Бургас ще е домакин на седмата международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство” ( DIPP 2017) под патронажа на ЮНЕСКО и с подкрепата на Национален фонд „Научни изследвания“. На нея ще бъдат представени иновации, проекти, научни и научно-приложни разработки в областта на цифровизацията, документирането, архивирането, представянето и опазването на световно и национално материално и нематериално културно и научно наследство. Основен фокус е осигуряването на отворен достъп до цифровизирано национално културно и научно наследство и следването на устойчиви политики за продължаващо му цифрово съхранение и опазване. С приоритет е направление цифровото представяне и съхранение на паметници на културата и историята в условия на риск. На конференцията ще бъдат демонстрирани иновативни технологии и прототипи, в т.ч. цифрови хранилища, цифрови архиви, виртуални музеи и цифрови библиотеки, резултат на утвърдени практики и постижения в областта. Обществени и специализирани библиотеки, музеи, галерии, архиви, центрове, изследователски институции и университети (национални и чуждестранни) са поканени да обменят опит, идеи и резултати по тематиката на конференцията.
Престижният научен форум се организира от Института по математика и информатика при Българската академия на науките, в партньорство с Регионален академичен център – Бургас, Регионален исторически музей – Бургас , Бургаски свободен университет, Index Ltd .
Международната конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ се превръща в традиционна среща на учени, работещи в страната и в чужбина, с техни колеги от престижни научни центрове в света, за представяне на последните научни постижения в областта на ИКТ за културно и научно наследство и за набелязване на насоки за бъдещи изследвания. В предишните 6 издания на DiPP участваха повече от 350 учени от 20 страни (България, Германия, Гърция, Израел, Италия, Китай, Латвия, Португалия ,Румъния, Русия, САЩ, Сърбия , Унгария, Украйна, Франция, Холандия, Чехия, Швейцария и др.), които представиха научни и проектни доклади, публикувани в сборник на конференцията.