Наситена културна програма бележи честванията за 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“, както и 60-годишнината от канонизацията на Паисий от Българската православна църква, в Банско в дните до 19 юни – денят, в който отдаваме почит на Отец Паисий. 

Цялата 2022 г. е посветена на годишнините, но програмата на Община Банско и културните институти в града от 9 до 19 юни е изцяло посветена на паметта и делото на Паисий Хилендарски, каза пред БТА директорът на Музейния комплекс в Банско Светла Барякова. 

Тази вечер (9 юни) в Дома на изкуствата ще бъде открита фотоизложбата „Зографъ“, с автор Румен Жерев, която показва Зографския манастир и моменти от неговия живот.

БТА

Откриването е от 17:30 ч., след което Негово Всепреподобие йеромонах Гавриил ще разкаже в беседа „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ за Света гора и за Зографския манастир, посочи Барякова. Беседата включва и връзките на Банско със Зографския манастир, които са изключително важни и датират още от времето преди Паисий, но, което е по-важно, тези връзки продължават и днес, каза още директорът на Музейния комплекс. И днес бански майстори пътуват, работят там, като поддържат манастира жив и пулсиращ, допълни тя. 

Животът на Паисий Хилендарски е свързан със Зографския манастир – именно там през 1762 г. той завършва „История славянобългарска“, която впоследствие обикаля българските земи и достига широка популярност. „Затова е толкова важна тя за нас, защото има и други истории, написани дори преди Паисий, те са известни на науката. Те не са по-малко важни, но те не добиват такава широка популярност тогава. Паисиевата история изиграва своята роля и в това е нейният феномен, нейната гениалност и нейната важност“, каза Барякова. 

БТА

Програмата, посветена на годишнините, продължава на 12 юни, когато в Тържествената зала на читалище „Никола Вапцаров“ ще бъдат наградени призьорите от конкурса за стихотворение и разказ на тема „От Банско тръгна той“. На следващия ден – 13 юни, от 17:00 ч., ще бъде представена едноименна книга със студии и статии за Паисий Хилендарски – издание на местния Музеен комплекс.

На 14 юни, от 17:00 ч., в Духовно-историческия център „Св. Паисий Хилендарски“ ще бъде открита съвместна изложба на Музейния комплекс в Банско и Регионалния историческия музей в Перник под наслов „Епохата на Паисий“. Своя авторска книга – адаптация на „История славянобългарска“, ще представи и катедрата „Езиково обучение“ на Средното училище „Неофит Рилски“ в Банско на 15 юни, от 18:00 ч., в читалището в планинския град. На 16 юни, също от 18:00 ч., започва „Четете и знайте“ – публично четене на „История славянобългарска“ в читалище „Никола Вапцаров“. 

БТА

На 17 юни ще бъде поставено началото на Международната научна конференция „Паисий Хилендарски: Вселената славянобългарска“, която ще продължи и на 18 юни. Международната конференция е организирана от Община Банско и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, и ще се състои в читалището в града. 

На 18 юни, от 17:00 ч., започва вечерно богослужение в храма „Св. Троица“ в планинския град, а от 19:00 ч., в Туристическия информационен център, художествените състави при местното читалище ще представят фолклорен концерт-спектакъл, озаглавен „Живее духът на Паисий“. 

БТА

Денят на почит към делото на свети Паисий Хилендарски – 19 юни, ще започне с утринно богослужение в храма „Св. Троица“, след което ще се отслужи света литургия. От 11:00 ч. пред мемориала на св. Паисий Хилендарски ще има тържествена програма, посветена на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизацията на светеца от Българската православна църква. 

Тържественият ден ще продължи със спектакъл „Аз – Паисий“ с участието на ученици от началното училище „Св. Паисий Хилендарски“ в Банско и актьора Филип Аврамов в ролята на Паисий. Спектакълът ще се играе в големия салон на читалище „Никола Вапцаров“, от 12:00 часа. 

На 19 юни ще бъде поставено началото на изготвянето на нов препис на „История славянобългарска“ в Банско. Градът вече се гордее с първия си препис, започнат на същия ден през 2019 г., каза пред БТА Светла Барякова. 
 
БТА