Спасимир Тренчев провокира българския читател с „Апартаментът”
Спасимир Тренчев провокира българския читател с „Апартаментът” / снимка: личен архив
Спасимир Тренчев провокира българския читател с „Апартаментът”
36731
Спасимир Тренчев провокира българския читател с „Апартаментът”
  • Спасимир Тренчев провокира българския читател с „Апартаментът”

Благоевградчанин издаде наскоро четвъртата си книга и първи роман, наречен „Апартаментът”, който авторът определя като свръхестествен трилър без хепиенд. Недотам познатият, но определено талантлив млад писател смело излиза от до болка познатата българска реалност и навлиза в едни необичайни за родните творци дебри – на свръхестественото и паранормалното.

Спасимир Тренчев преподава английски език в Природо-математическата гимназия в Благоевград. В свободното си време пише разкази и романи. Всичко започва с един научно-фантастичен разказ, написан едва на 12-годишна възраст.

Първата му книга "Душа на изкуството" е с поезия и излиза 1993 г. Четири години по-късно се появява повестта "Тъмен тласък”. През 2007 година авторът издава книгата "Неумираща любов" с разкази, а в края на ноември 2010 г. излиза и първият му роман „Апартаментът".

Любопитно за Спасимир Тренчев е как българският читател приема българските романи със съвременно звучене, в които липсва всякакъв битовизъм. Ето защо в последното издание той е посочил електронната си поща, на която очаква всякакви отзиви от читатели.

Трябва ли обаче българският писател да бяга от типично българското, за да се четат произведенията му?

„Не мисля, че това се отнася за мен. Аз държа на българското въпреки действителността, в която живеем. Но наистина много мои колеги прибягват до англозвучащи псевдоними и пренясат историите си извън България, за да привличат повече читатели.”

Романът ни разказва за едно младо семейство, което се премества да живее в един богат квартал на София, заради новото работно място на бащата. И там, в апартамента, се случват необясними неща. Мистериозно се местят мебели, а съседите са странни и неестествени.

„Домът е мястото, където човек се чувства защитен от жестокия външен свят, но как можеш да защитиш своя дом от арогантния наемодател, който премества мебели докато те няма? Как да разбереш тайната, която крият студените ръце и бледите лица на твоите съседи? Как да опазиш семейството си, когато не знаеш защо детето ти  се бои от външния свят, а не от онзи, който не можеш да обясниш?”, гласи анотацията на последната корица на „Апартаментът”.

Още за младия автор чуйте в прикачения звуков файл, а повече за историята – четете в „Апартаментът”