Денят на Свети Спиридон
Денят на Свети Спиридон / netinfo

На 12 декември църквата почита паметта на Свети Спиридон, лечителят на всички рани и покровител на занаятчиите.

"Спиридон" е гръцко име, което означава "дарено зърно". Добре е на този ден имениците да се сдобият с нови обувки, според народното поверие.

Имен ден дне празнуват всички, които носят името Спиридон, Спиро, Спиридонка, Дарина, Дария, Даринка, Дарко, Дари.

В България празникът се отбелязва предимно в родопската област. Българите по този край вярват, че светецът предпазва от кожни заболявания. Затова изпълняват обичай, при който жените приготвят специални обредни хлябове и ги раздават на бедните хора, които минават покрай дома им.

В Благоевградско почитат Свети Спиридон като закрилник на козарите. Хората от този край празнуват на утрешния ден, за да предпазят добитъка си, особено конете. Традиция на този ден е жените да местят пити и да ги раздават тичайки. Вярва се, че на този ден слънцето спира пътя си към зимата и се "зъвърта" към лятото.

Денят се празнува срещу рани, порязване, обриви и пъпки(струпки), екземи. Народът вярва, че св.Спиридон е лечителят на тези болести и в негова чест се месят колачи – питки, кравайчета, които се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч от дома.

Днес е забранено да се върши женска работа. Не се шие. Ако се убоде жената на този ден, раната няма да зарасне лесно. Не се рони царевица, не се варят зърнени храни (леща, боб, грах и др.) да не излизат пъпки по тялото.

Вярва се, че каквото е времето през следващите дни след празника на Св. Спиридон до Бъдни вечер, такова ще е и през съответните месеците на следващата година. По 12-те дни след свети Спиридон народът гадае какво ще времето през следващите 12 месеца.