/ iStock/Getty Images
Пациенти с усложнения след преболедуван коронавирус са новото предизвикателство пред лекари и болници в Смолянско, след снижението на ковид заболеваемостта. Този лонг COVID синдром се оказва изключително неприятен феномен, който вече се наблюдава сред пациентите, заяви пред БТА д-р Емилия Апостолова, заместник-директор на МБАЛ - Смолян.  

Диабетици с влошено състояние след среща с COVID-19,  кардиологични усложнения като миокардити, ритъмни нарушения, дестабилизиране на артериалното налягане, инфаркти,  стенокардии, сърдечна недостатъчност, задълбочаване на симптоми при болести на опорно-двигателния апарат са част от срещаните при пациенти в областта последици от вируса, известни като лонг (продължителен) ковид или постковид синдром.  Наложително е по-бързо да се въведе постковид клинична пътека, уточнява д-р Алекси Каров, директор на филиала в Баните на комплекса „Специализирани болници за рехабилитация“.  

В следствие на лонг ковид се наблюдава увеличение на пациенти с тези оплаквания както в МБАЛ-Смолян, така и пред кабинетите на джипитата, и в санаториума в Баните. Близо 90 процента от преболедувалите COVID-19 диабетици са с влошен гликемичен контрол вследствие на болестта,  допълва д-р Апостолова.  На мнозина от тях състоянието е усложнено заради болестта, преживения стрес и в резултат на медикаментите при терапията, част от които влошават диабета. Освен повишени показатели за кръвната захар, при диабетиците като чести усложнения и клинична изява на лонг ковид синдрома е влошаването на диабетната полиневропатия - силни болки, изтръпване, мравучкане в краката, обяснява д-р Апостолова.

Според нея зачестяват и кардиологични усложнения след прекаран коронавирус, в кардиологичното отделение се забелязва увеличен поток от пациенти, включително и с остри коронарни събития като инфаркти, стенокардии, сърдечна недостатъчност. В останалите отделения също тепърва започват да постъпват хората с усложнения след вируса, тъй като по време на пандемията пациентите съзнателно ограничаваха посещенията си в болници и места, където могат да се заразят.  Пациенти с болестта на Хашимото също е възможно да се влошат от срещата с коронавируса,  отчитайки „раздвижване“ на хормоните на щитовидната жлеза, които преди заразата са били в норма. 

Около 6-7 месеца е възстановяването след прекаран средно тежък COVID-19, според д-р Апостолова, а за пациентите, които са били на интензивно лечение и интубирани  в ОАИЛ, са предвиждат стъпки за физическа и социална адаптация. Лонг ковид синдромът е нещо, което ще трябва да се изучава и допълнително да се борим, смята заместник-директорът на смолянската болница.

Потокът от пациенти за рехабилитация  към филиала в Баните е осезаемо увеличен след пандемията,  включително и с пациенти, прекарали коронавирус, обяснява д-р Каров. Лекарите в санаториума наблюдават множество случаи на влошено състояние на страдащи от артрити, ревматични проблеми и заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система.  

Над 35 процента от преболедувалите имат лонг ковид, смята д-р Каров. Болницата в Баните е предпочитано място за възстановяване на такива пациенти, независимо че все още не е въведена постковид клинична пътека. 
 
БТА