Възможно е сондите Викинг да са унищожили следи от живот на Марс
Възможно е сондите Викинг да са унищожили следи от живот на Марс / netinfo

Възможно е двете сонди "Викинг" на НАСА да са открили преди три десетилетия следи от живот по време на мисията си за изучаване на Марс, но поради незнание материалите да са били унищожени.

Това обявиха астробиолози от германския университет "Юстус-Либиг" на презентация пред конференция на Американското астрономическо дружество в Сиатъл. Изследователят Дирк Шулце-Макуш и колегата му Яп Хоуткупер изхождат от хипотезата, че на Марс е имало микроорганизми, които използват смес от вода и водороден прекис /H202/.

Според учените такава смес би имала най-малко три предимства за тези организми в среда като тази на Марс - много студена и много суха. Според концентрацията му във вода водородният прекис остава течен при температура по-малко от 56,5 градуса по Целзий. Той има свойството да привлича водните пари, намиращи се в атмосферата, което е жизненоважно за толкова суха планета като Марс.

Двамата астробиолози изтъкват, че при експериментите на учените по време на мисията "Викинг" може да са унищожени марсиански микроорганизми. Водата с която са поливани пробите от марсианската почва би била фатална за организми, чиито метаболизъм зависи от водороден прекис.

Хипотезата е подкрепена от химическите резултати на серия тестове, направени по онова време. Учените, които са работели със сондите "Викинг" през 70-те години, не са търсели микроорганизми, зависещи от H202, тъй като по онова време никой не е знаел, че те могат да съществуват.